Megnéztük, mitől "super" a superfood
A top9 superfood, amiről nem tudtad, hogy az
1/19
Sokan igyekeztek befeketíteni a superfood (magyarul szuperételek) hírnevét azzal, hogy semmi különleges nincs bennük, de az igazság az, hogy ha nem akarsz tablettás vitaminon élni, még mindig ez a legjobb alternatíva arra, hogy felturbózd a szervezeted. Utánajártunk, mitől "super" a superfood. Ha esetleg az Amerikai mesterszakácsnak nem hinnél...
1.) Leveles zöldek, sötétzöldek
2/19
Több tápanyag van bennük, mint az összes többi növényben. Tele rosttal, vitaminokkal, ásványokkal és fitokemikáliákkal (bioaktív vegyületek, amelyek speciális védőhatást fejtenek ki), felturbózzák az immunrendszeredet, és megvédik a sejtjeidet a degeneratív betegségekkel (pl rák) és a szív megbetegedéseivel szemben.
1.) Leveles zöldek, sötétzöldek
3/19
Mik ezek? Spenót, mángold, mustár, és a gyermekláncfű is, többek között. Utóbbinak elég keserű az íze, de meg lehet szokni. Főzve, vagy nyersen, salátában, vagy omlettben egyaránt kifejtik hatásukat.
2.) Virág-zöldségek
4/19
Rákmegelőzésben verhetetlen a brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta, a kínai kel, és a fodros kel. Egyes típusú rákos sejtek szaporodását bizonyítottan megállítják és gátolják a szabadgyök képződést is.
2.) Virág-zöldségek
5/19
Hogy növeld a bevitelt belőlük? Ne várj ebédig, vagy vacsiig, rágcsáld a karalábét nasiként, vagy az esti sörözésnél helyettesítsd a csipszet káposztalevéllel és törzzsel! Nem is hinnéd, mennyire passzolnak!
3.) Avokádó
6/19
Olajsav- és monoszaturált zsír-forrás, tele E vitaminnal, ami a degeneratív betegségek ellen aduász. Ne félj tőle csak azért, mert zsíros. Nem kell mindennap enni a hatáshoz!
3.) Avokádó
7/19
Krémes textúrája szinte minden étel állagát javítja: készíts belőle pástétomot, dobáld turmixba! Ha nem akarsz szöszölni vele, csak vágj egy szeletet, törd össze villával és kend pirítósra fűszerekkel, fokhagymával!
4.) Áfonya
8/19
Finom és tele van védő fitokemikáliákkal, és rosttal: segít megelőzni a cukorbetegséget, a gyomorbajt, és szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet. Csajoknak: csodákat tesz a narancsbőrrel (párosítsd málnával)!
4.) Áfonya
9/19
Ebéd utáni édességroham gyötör? Hagyd a nasit, és próbálkozz joghurtba dobált áfonyával, vagy ha nem tudsz lemondani a sütiről, készíts zabos sütit az aszalt verziójával!
5.) Babfélék
10/19
Tömények és ízletesek, növelik a leptin termelődését a szervezetben, ami az étvágy megzabolázában vesz részt, így fogyókúra esetén hasznosak lehetnek. Nagy mennyiségben tartalmaznak B vitamint, kalciumot, káliumot, így sejtvédő hatásuk van, és a bőröd is szebb lesz tőlük.
5.) Babfélék
11/19
Hogy fogyassz többet belőlük? Használd köretként burgonya és kenyér helyett. Jobban telít, és cukormentes energiát biztosít.
6.) Diófélék
12/19
Rendszeres fogyasztásuktól megtáltosodsz! Omega-3 zsírsavak, alpha-liposav (egy nagyon erős antioxidáns, amit mérgezéses esetekben is bevetnek), melatonin, réz - hogy csak a legfontosabb összetevőit említsük. Ténylegesen csodakaja, butaság nem összebarátközni velük.
6.) Diófélék
13/19
Nem csíped a diót? Próbáld észrevételnül a menübe csempészni! Apritsd fel, pirítsd meg, dobáld saliba, sütibe, süsd bele a pogácsába! Napi egy marék már két hét után érezteti hatását!
7.) Lazac
14/19
Brutális mennyiségben tartalmaz fehérjét, D vitamint, szelént, B2, B3, B6 és B12 vitamint. Hogy azokról a bizonyos Omega-3 zsírsavakról ne is beszéljünk. Nem rajongsz az érrendszeri betegségekért, a depresszióért és agykárosodásért? Akkor a lazac a te ételed!
7.) Lazac
15/19
Melyik a legjobb? Az Alaszkában fogott, mely a leggazdagabb tápanyagokban. Szerencsére nem kell túlzásba vinni a fogyasztását - heti két adag is elég belőle az egészségvédő hatáshoz - ami üdítő hír, ha az árára gondolunk.
8.) Csokoládé
16/19
Mérsékelten fogyasztva a csoki sejtvédő, gyulladáscsökkentő és vérnyomásszabályzó hatással bír, így segít felvenni a harcot a degeneratív betegségekkel szemben.
8.) Csokoládé
17/19
Tartsd szem előtt, hogy mindez csupán a tejmentes, minimum 70%-os kakaótartalmú csokikra vonatkozik. Heti 2-3x elegendő 3 dekát fogyasztani, nem kell egész táblákat elnassolni az egészségvédő hatás érdekében.
9.) Chia mag
18/19
A chia magok apró energiabombák - a növények közül ők tartalmazzák a legtöbb Omega-3 zsírsavat. Antioxidánsokban, fehérjben, ásványi anyagokan, és rostokban szintén nem szenvednek hiányt, és mivel súlyuk 5-szöörségre képesek nőni, ha megszívják magukat folyadékkal, diéta esetén kiváló telítőanyagot jelentenek. Bepörgetik az anyagcserét is.
9.) Chia mag
19/19
Hogyan fogyaszd őket? Gyakorlatilag ízetlenek, szóval bármibe beleszórhatod őket: salátába, levesbe, szószokba, turmixba. Párosíts több superfoodot: készíts csokipudingot chia magokkal és áfonyaszórással!
A top9 superfood, amiről nem tudtad, hogy az
1/19
Sokan igyekeztek befeketíteni a superfood (magyarul szuperételek) hírnevét azzal, hogy semmi különleges nincs bennük, de az igazság az, hogy ha nem akarsz tablettás vitaminon élni, még mindig ez a legjobb alternatíva arra, hogy felturbózd a szervezeted. Utánajártunk, mitől "super" a superfood. Ha esetleg az Amerikai mesterszakácsnak nem hinnél...
1.) Leveles zöldek, sötétzöldek
2/19
Több tápanyag van bennük, mint az összes többi növényben. Tele rosttal, vitaminokkal, ásványokkal és fitokemikáliákkal (bioaktív vegyületek, amelyek speciális védőhatást fejtenek ki), felturbózzák az immunrendszeredet, és megvédik a sejtjeidet a degeneratív betegségekkel (pl rák) és a szív megbetegedéseivel szemben.
1.) Leveles zöldek, sötétzöldek
3/19
Mik ezek? Spenót, mángold, mustár, és a gyermekláncfű is, többek között. Utóbbinak elég keserű az íze, de meg lehet szokni. Főzve, vagy nyersen, salátában, vagy omlettben egyaránt kifejtik hatásukat.
2.) Virág-zöldségek
4/19
Rákmegelőzésben verhetetlen a brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta, a kínai kel, és a fodros kel. Egyes típusú rákos sejtek szaporodását bizonyítottan megállítják és gátolják a szabadgyök képződést is.
2.) Virág-zöldségek
5/19
Hogy növeld a bevitelt belőlük? Ne várj ebédig, vagy vacsiig, rágcsáld a karalábét nasiként, vagy az esti sörözésnél helyettesítsd a csipszet káposztalevéllel és törzzsel! Nem is hinnéd, mennyire passzolnak!
3.) Avokádó
6/19
Olajsav- és monoszaturált zsír-forrás, tele E vitaminnal, ami a degeneratív betegségek ellen aduász. Ne félj tőle csak azért, mert zsíros. Nem kell mindennap enni a hatáshoz!
3.) Avokádó
7/19
Krémes textúrája szinte minden étel állagát javítja: készíts belőle pástétomot, dobáld turmixba! Ha nem akarsz szöszölni vele, csak vágj egy szeletet, törd össze villával és kend pirítósra fűszerekkel, fokhagymával!
4.) Áfonya
8/19
Finom és tele van védő fitokemikáliákkal, és rosttal: segít megelőzni a cukorbetegséget, a gyomorbajt, és szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet. Csajoknak: csodákat tesz a narancsbőrrel (párosítsd málnával)!
4.) Áfonya
9/19
Ebéd utáni édességroham gyötör? Hagyd a nasit, és próbálkozz joghurtba dobált áfonyával, vagy ha nem tudsz lemondani a sütiről, készíts zabos sütit az aszalt verziójával!
5.) Babfélék
10/19
Tömények és ízletesek, növelik a leptin termelődését a szervezetben, ami az étvágy megzabolázában vesz részt, így fogyókúra esetén hasznosak lehetnek. Nagy mennyiségben tartalmaznak B vitamint, kalciumot, káliumot, így sejtvédő hatásuk van, és a bőröd is szebb lesz tőlük.
5.) Babfélék
11/19
Hogy fogyassz többet belőlük? Használd köretként burgonya és kenyér helyett. Jobban telít, és cukormentes energiát biztosít.
6.) Diófélék
12/19
Rendszeres fogyasztásuktól megtáltosodsz! Omega-3 zsírsavak, alpha-liposav (egy nagyon erős antioxidáns, amit mérgezéses esetekben is bevetnek), melatonin, réz - hogy csak a legfontosabb összetevőit említsük. Ténylegesen csodakaja, butaság nem összebarátközni velük.
6.) Diófélék
13/19
Nem csíped a diót? Próbáld észrevételnül a menübe csempészni! Apritsd fel, pirítsd meg, dobáld saliba, sütibe, süsd bele a pogácsába! Napi egy marék már két hét után érezteti hatását!
7.) Lazac
14/19
Brutális mennyiségben tartalmaz fehérjét, D vitamint, szelént, B2, B3, B6 és B12 vitamint. Hogy azokról a bizonyos Omega-3 zsírsavakról ne is beszéljünk. Nem rajongsz az érrendszeri betegségekért, a depresszióért és agykárosodásért? Akkor a lazac a te ételed!
7.) Lazac
15/19
Melyik a legjobb? Az Alaszkában fogott, mely a leggazdagabb tápanyagokban. Szerencsére nem kell túlzásba vinni a fogyasztását - heti két adag is elég belőle az egészségvédő hatáshoz - ami üdítő hír, ha az árára gondolunk.
8.) Csokoládé
16/19
Mérsékelten fogyasztva a csoki sejtvédő, gyulladáscsökkentő és vérnyomásszabályzó hatással bír, így segít felvenni a harcot a degeneratív betegségekkel szemben.
8.) Csokoládé
17/19
Tartsd szem előtt, hogy mindez csupán a tejmentes, minimum 70%-os kakaótartalmú csokikra vonatkozik. Heti 2-3x elegendő 3 dekát fogyasztani, nem kell egész táblákat elnassolni az egészségvédő hatás érdekében.
9.) Chia mag
18/19
A chia magok apró energiabombák - a növények közül ők tartalmazzák a legtöbb Omega-3 zsírsavat. Antioxidánsokban, fehérjben, ásványi anyagokan, és rostokban szintén nem szenvednek hiányt, és mivel súlyuk 5-szöörségre képesek nőni, ha megszívják magukat folyadékkal, diéta esetén kiváló telítőanyagot jelentenek. Bepörgetik az anyagcserét is.
9.) Chia mag
19/19
Hogyan fogyaszd őket? Gyakorlatilag ízetlenek, szóval bármibe beleszórhatod őket: salátába, levesbe, szószokba, turmixba. Párosíts több superfoodot: készíts csokipudingot chia magokkal és áfonyaszórással!