A legváratlanabb dolog, amit a CSI-nak köszönhetünk

axn-csimemes-open

Felejthetetlen sorozat, felejthetetlen mémek

A CSI: Crime Scene Investigation sorozat (és sorozatai) már 2000 óta mindennapjaink részét képezik. Hatalmas öröksége között három testvérszéria (CSI: Miami, a CSI: New York-i helyszínelők és a CSI: Cyber), jópár videójáték, könyvsorozat és egy chicagói kiállítás is szerepel, de a CSI adott még nekünk valamit, amire a készítők talán soha nem gondoltak volna: zseniális internetes mémeket. Bemutatjuk a két legnagyobb, a műsornak köszönhető és ma is hihetetlen népszerűségnek örvendő mémet, amelyek használata még mindig nagyon divatosnak számít!

TE MEG MERED NÉZNI A CSI: NEW YORK-I HELYSZÍNELŐK LEGGUSZTUSTALANABB RÉSZEIT? AKKOR KATTINTS

 Nagyíts, közelíts rá!

A 90-es évek végén és a 2000-es évek elején a menő technológia-alapú ügymegoldás számos sorozatban feltűnt. Főként a CSI és a CSI: Miami használta ezt a "módszert", mely során pixeles, kis felbontású vagy alig látható képekre mérnöki pontossággal tudtak rázoomolni, láthatóvá téve egyébként eltűnt részleteket. 2009. július 7-én egy tempura1234 nevű felhasználó töltötte fel YouTube-ra az "Ezért nem nézem a CSI-t" nevezetű videóját, mely a CSI: New York-i helyszínelők Mac Taylorját (Gary Sinise) szerepelteti, aki épp egy rossz minőségű videón található szemtükröződésből (!) fejti meg az ügyet. A videót azóta több mint 1,3 millióan megnézték. 2009 decemberében Duncan Robson vágó készített supercutot a film-és sorozattörténelem számos hasonló nagyításából, melyet 2013-ban még a New York-i Mozgókép Múzeumban is kiállítottak. És mindezt a CSI-nak köszönhetjük!


YEEAAAAH!

A világszerte használt négy képkocás CSI-képregényeket szintén a CSI: Miami és az internet kollaborációjának köszönhetjük. A David Caruso által játszott Horatio Cane hadnagy jellegzetes napszemüveg-felvételéből és egymondatos bölcsességeiből inspirálódott művek kiindulásának pontos eredetét nehéz megnevezni, de sokan úgy tartják, hogy egy YouTube-ra feltöltött videó felelős ezért a trendért is. 2006. november 4-én került publikálásra a "CSI Miami - Végtelen Caruso egymondatosok" montázs, amelyben percekig nézhetjük a karakter napszemüveges-odamondogatós jeleneteit, amik mindig a főcímdal előtt hangzottak el. Innen a képregény 4. kockáján szereplő YEEAAAAH! is, ugyanis a The Who együttes Won't Get Fooled again száma, amely a sorozat főcímdala, pont így kezdődik...

Mivel a színész rengeteg - sokak szerint túl sok - ilyen egymondatos, megkérdőjelezhető minőségű bölcsességet használ, Carusót sokan kritizálták alakítása miatt. A YouTube közönsége és a CSI: Miami rajongói azonban a "hadnagy" védelmére keltek, és a releváns videókat elkezdték elárasztani "YEEAAAAH!" kommentekkel. A mém akkor tetőzött, amikor 2007-ben Desmond Seah blogger blogjában, a Bigger than Cheese-ben elkezdte megalkotni a karakter által inspirált négy képkockás képregényeket, melyeket azóta is előszeretettel idéznek, használnak és módosítanak szerte a világon.

...mint ahogy mi is tettük David Caruso születésnapján, január 7-én!


CSI, örökre a szívünkbe zártunk!