10+1 tradicionális torta a világ minden tájáról
1/12
Utazz velünk a Föld körül és tudj meg többet a világ leghíresebb tortáiról. Vigyázz, ezektől tutira vágysz majd egy kis sütire! Ha szereted az édességet, vagy szeretsz sütni, akkor az Ide Süss!, a VIASAT3 20:00-kor futó műsora neked való. Ne hagyd ki! (Shutterstock)
Pavlova Új-Zéland és Ausztrália kedvence
2/12
Ez a csodás, habcsók torta az orosz balettáncosnőről, Anna Pavlováról kapta a nevét. A pavlova állaga kívül roppanós, belül lágy, mályvacukor-szerű, leginkább színes, bogyós gyümölcsökkel díszítik. (Shutterstock)
Tarte tatin, azaz fordított almatorta Franciaországból
3/12
Bár eredete máig nem ismert, örülünk, hogy felfedezték. Állítólag nevét a francia Tatin nővérekről, a Hotel Tatin üzemeltetőiről kapta ez a fordítva sütött almatorta, amit a sok alma, sok-sok karamell és finom vajas tészta tesz imádnivalóvá. (Shutterstock)
Svéd hercegnőtorta
4/12
A svéd gasztronómia hallatán mindenkinek a svéd húsgolyó ugrik be, pedig a svéd hercegnőtorta megér egy misét. Könnyű piskóta, málnalekvár, és tejszínes krém, mindez lágy, zöld marcipánnal borítva. (Shutterstock)
3 tej torta Mexikóból (Tres Leches)
5/12
A piskóta alapú tészta onnan kapta a nevét, hogy tésztájába három féle tejterméket kell beleitatni. Nagyon különleges, teljesen más, mint azok a torták, amikhez mi hozzászoktunk. Az eredeti recept szerint tejszínhabbal kell a tortát megkenni, és gyümölccsel díszíteni. (Shutterstock)
Sacher Torta Ausztriából
6/12
Franz Sacher cukrászmester nevéhez köthető a torta eredete, aki 1832-ben alkotta meg Klemens von Metternich herceg kérésére ezt az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő csokis piskótából és vékony sárgabaracklekvár rétegből álló tortát. (Shutterstock)
Vörös bársony torta egyenesen az Egyesült Államokból
7/12
Amerika egyik ikonikus süteménye a vörös bársony torta, vagyis a Red Velvet cake. Kakaós tésztája gyönyörű mélypiros, amit fehér, mascarponés krémmel töltenek, és vonnak be. (Shutterstock)
Fekete-erdő torta Németországból
8/12
Bár nem lehet tudni biztosat az eredetéről, az tuti, hogy Németország egyik leghíresebb és legkedveltebb tortája, melyet az 1930-as években említik először írásban. Egy Josef Keller nevű cukrász azt állította, hogy a meggy, csokoládé és tejszínhab összeállítást ő alkalmazta először 1915-ben, más források szerint viszont egy tübingeni kávézóban készítették először 1930-ban. A torta őse egy pohárdesszert lehetett. (Shutterstock)
Sajttorta – görög vagy amerikai?
9/12
Bár a New Yorki sajttorta elnevezés egyértelműen ameriakai eredetre utal, egyes források szerint már kr.e. 2000-ben is készítettek sajttortát a görög Samos szigetén. Állítólag a kr. e 776-ban rendezett olimipiai játékokon a görög atléták is ezt fogyasztották. A sajttortának az a változata, amit ma ismerünk, a krémsajt „feltalálása” után keletkezett, tehát az 1800-as évek végén. És valószínűleg nem véletlenül kapta a New Yorki sajttorta nevet sem… (Shutterstock)
Dundee torta Skóciából
10/12
A Dundee torta egy tradícionális skót gyümölcstorta mazsolával, kandírozott gyümölcsökkel, bogyós gyümölcsökkel, mandulával és egy kis skót whiskyvel. Tartalmas, intenzív ízű sütemény, ennek ellenére a Dundee torta kifejezetten könnyed textúrájú. (Shutterstock)
Mawa torta Indiából
11/12
Egy tradícionális indiai, tej alapú sütemény kardamommal ízesítve, pisztáciával és mandulával a tetején. Eredetileg Mumbaiból származik, de világszerte nagyon népszerű. (Shutterstock)
Dobostorta, a magyarok büszkesége
12/12
Dobos C. József híres pesti cukrászmester készítette először 1884-ben a máig világszerte népszerű tortát. A dobostorta letisztult eleganciájával, vajkrémes töltelékével teljesen más volt, mint az addig megszokott emeletes, túldíszített, főzött krémmel készült torták. A cukrászati remekmű kóstolói között volt egyébként Erzsébet királyné és I. Ferenc József is. (Shutterstock)
1/12
Utazz velünk a Föld körül és tudj meg többet a világ leghíresebb tortáiról. Vigyázz, ezektől tutira vágysz majd egy kis sütire! Ha szereted az édességet, vagy szeretsz sütni, akkor az Ide Süss!, a VIASAT3 20:00-kor futó műsora neked való. Ne hagyd ki! (Shutterstock)
Pavlova Új-Zéland és Ausztrália kedvence
2/12
Ez a csodás, habcsók torta az orosz balettáncosnőről, Anna Pavlováról kapta a nevét. A pavlova állaga kívül roppanós, belül lágy, mályvacukor-szerű, leginkább színes, bogyós gyümölcsökkel díszítik. (Shutterstock)
Tarte tatin, azaz fordított almatorta Franciaországból
3/12
Bár eredete máig nem ismert, örülünk, hogy felfedezték. Állítólag nevét a francia Tatin nővérekről, a Hotel Tatin üzemeltetőiről kapta ez a fordítva sütött almatorta, amit a sok alma, sok-sok karamell és finom vajas tészta tesz imádnivalóvá. (Shutterstock)
Svéd hercegnőtorta
4/12
A svéd gasztronómia hallatán mindenkinek a svéd húsgolyó ugrik be, pedig a svéd hercegnőtorta megér egy misét. Könnyű piskóta, málnalekvár, és tejszínes krém, mindez lágy, zöld marcipánnal borítva. (Shutterstock)
3 tej torta Mexikóból (Tres Leches)
5/12
A piskóta alapú tészta onnan kapta a nevét, hogy tésztájába három féle tejterméket kell beleitatni. Nagyon különleges, teljesen más, mint azok a torták, amikhez mi hozzászoktunk. Az eredeti recept szerint tejszínhabbal kell a tortát megkenni, és gyümölccsel díszíteni. (Shutterstock)
Sacher Torta Ausztriából
6/12
Franz Sacher cukrászmester nevéhez köthető a torta eredete, aki 1832-ben alkotta meg Klemens von Metternich herceg kérésére ezt az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő csokis piskótából és vékony sárgabaracklekvár rétegből álló tortát. (Shutterstock)
Vörös bársony torta egyenesen az Egyesült Államokból
7/12
Amerika egyik ikonikus süteménye a vörös bársony torta, vagyis a Red Velvet cake. Kakaós tésztája gyönyörű mélypiros, amit fehér, mascarponés krémmel töltenek, és vonnak be. (Shutterstock)
Fekete-erdő torta Németországból
8/12
Bár nem lehet tudni biztosat az eredetéről, az tuti, hogy Németország egyik leghíresebb és legkedveltebb tortája, melyet az 1930-as években említik először írásban. Egy Josef Keller nevű cukrász azt állította, hogy a meggy, csokoládé és tejszínhab összeállítást ő alkalmazta először 1915-ben, más források szerint viszont egy tübingeni kávézóban készítették először 1930-ban. A torta őse egy pohárdesszert lehetett. (Shutterstock)
Sajttorta – görög vagy amerikai?
9/12
Bár a New Yorki sajttorta elnevezés egyértelműen ameriakai eredetre utal, egyes források szerint már kr.e. 2000-ben is készítettek sajttortát a görög Samos szigetén. Állítólag a kr. e 776-ban rendezett olimipiai játékokon a görög atléták is ezt fogyasztották. A sajttortának az a változata, amit ma ismerünk, a krémsajt „feltalálása” után keletkezett, tehát az 1800-as évek végén. És valószínűleg nem véletlenül kapta a New Yorki sajttorta nevet sem… (Shutterstock)
Dundee torta Skóciából
10/12
A Dundee torta egy tradícionális skót gyümölcstorta mazsolával, kandírozott gyümölcsökkel, bogyós gyümölcsökkel, mandulával és egy kis skót whiskyvel. Tartalmas, intenzív ízű sütemény, ennek ellenére a Dundee torta kifejezetten könnyed textúrájú. (Shutterstock)
Mawa torta Indiából
11/12
Egy tradícionális indiai, tej alapú sütemény kardamommal ízesítve, pisztáciával és mandulával a tetején. Eredetileg Mumbaiból származik, de világszerte nagyon népszerű. (Shutterstock)
Dobostorta, a magyarok büszkesége
12/12
Dobos C. József híres pesti cukrászmester készítette először 1884-ben a máig világszerte népszerű tortát. A dobostorta letisztult eleganciájával, vajkrémes töltelékével teljesen más volt, mint az addig megszokott emeletes, túldíszített, főzött krémmel készült torták. A cukrászati remekmű kóstolói között volt egyébként Erzsébet királyné és I. Ferenc József is. (Shutterstock)