9 édesség, amiről nem gondoltad, hogy magyar
1/10
Tudtad, hogy a Dobos-torta és az Eszterházy-torta mellett sok olyan édesség van, ami ha nem is minden esetben büszkélkedhet kizárólag magyar gyökerekkel, napjainkban Magyarországon fogyasztott változata mindenképp magyar jellegzetességnek számít? Kalandozz az édességek világában, és nézd a VIASAT3 cukrászversenyét, az Ide Süss-t, március 25-től hétköznap esténként 20:00-tól. (Shutterstock)
Kakaós csiga
2/10
Az első kakaós csigát Pösch Mór gödi cukrászmester készítette 1908-ban barátainak. Vitt belőle a cukrászdájába is, ahol a vásárlóknak annyira ízlett, hogy innentől bekerült az állandó kínálatba. Ekkor egyébként még csokoládés tekergének nevezték! (Shutterstock)
Szaloncukor
3/10
A szaloncukor hagyományos édességünk, igazi hungarikum. Eredetileg a szaloncukor csak fondantból készült (ami francia eredetű), később viszont már csokiba mártották, ma már ízesítik is, vagy marcipánból készül. Elterjedése a 19. századra tehető, amikor a karácsonyfa állítás divatba jött. Akkoriban czukkedlinek hívták. (Shutterstock)
Grillázstorta
4/10
Mátyás király és Beatrix 1476-ban tartott lakodalmán a hetedik fogás pörkölt cukorból készült kert volt, cukorfákkal, -gyümölcsökkel és -madarakkal. A hagyomány szerint a grillázs a vőlegény tortája és ahány darabba töri a fiatal pár annyi boldog évet maradnak együtt. (Shutterstock)
Cukorka nyalóka
5/10
A cukorka nyalóka is egy szuper magyar találmány, de a szabadalmat csak egy bizonyos időre lehetett levédeni, így ma már jogdíjak nélkül árulhatják a nyalókát más országokban is. Krecs Pál kezdte el egyébként árulni 1932-ben. (Shutterstock)
Krémes
6/10
A krémes a századforduló környékén lett egyre ismertebb, de nem egészen abban a formában, ahogy ma fogyasztjuk. 1905-ben Kugler Géza „A legújabb és legteljesebb nagy házi cukrászat” című könyvében két krémes recept is található. 1932-ben Magyar Elek krémes pitéje már úgy készült, mint a 20. század végén a cukrászdákban. Az első emblematikus krémest Ruszwurm Vilmosnak köszönhetjük, aki a sütemény krémjét tojásfehérjéből vert hab helyett tejszínből készített habbal lazította. (Shutterstock)
Túrógombóc
7/10
A gombóc önmagában tényleg nem magyar találmány. Csehországban még túrógombóc is létezik, de az valami egészen más műfaj túróval gyúrt tésztából, gyümölcssel töltve. A magyar túrógombóc ezzel szemben légies, friss túrógolyó pirított morzsába forgatva tejföllel és porcukorral tálalva. (Shutterstock)
Flódni
8/10
Magyar-zsidó fúziós sütemény, ami négyrétegű tölteléket tartalmaz: almát, diót, mákot és házilag készült szilvalekvárt. Elkészítése igazi művészet. 2012-ben a hivatalos világrekordként jegyzett legnagyobb flódnit a magyar cukrász és tortatervező, Raj Ráchel készítette.(Shutterstock)
Rétes
9/10
A rétesnek számos változata ismert a nemzetközi gasztronómiában. Azonban az, ahogy mi a leveles tésztából készült, könnyű, egymásra rétegzett, papírvékony tésztalapokat különféle sós és édes töltelékekkel belül szaftosra, kívül roppanósra sütjük, az bizony magyar specialitás. (Shutterstock)
Mézeskalács
10/10
Sokan úgy gondolják, hogy a mézeskalács Németországból származik, pedig hazánkban már az aquincumi ásatásoknál is találtak több mézeskalács sütésre használt égetett cserépformát. A mézeskalács receptje és készítési módja valószínűleg magyar zarándokokon keresztül jutott Németországba Nagy Lajos király idejében. Itt lendült fel később a mézeskalács formázásának művészete, ami aztán egész Közép-Európában elterjedt. (Shutterstock)
1/10
Tudtad, hogy a Dobos-torta és az Eszterházy-torta mellett sok olyan édesség van, ami ha nem is minden esetben büszkélkedhet kizárólag magyar gyökerekkel, napjainkban Magyarországon fogyasztott változata mindenképp magyar jellegzetességnek számít? Kalandozz az édességek világában, és nézd a VIASAT3 cukrászversenyét, az Ide Süss-t, március 25-től hétköznap esténként 20:00-tól. (Shutterstock)
Kakaós csiga
2/10
Az első kakaós csigát Pösch Mór gödi cukrászmester készítette 1908-ban barátainak. Vitt belőle a cukrászdájába is, ahol a vásárlóknak annyira ízlett, hogy innentől bekerült az állandó kínálatba. Ekkor egyébként még csokoládés tekergének nevezték! (Shutterstock)
Szaloncukor
3/10
A szaloncukor hagyományos édességünk, igazi hungarikum. Eredetileg a szaloncukor csak fondantból készült (ami francia eredetű), később viszont már csokiba mártották, ma már ízesítik is, vagy marcipánból készül. Elterjedése a 19. századra tehető, amikor a karácsonyfa állítás divatba jött. Akkoriban czukkedlinek hívták. (Shutterstock)
Grillázstorta
4/10
Mátyás király és Beatrix 1476-ban tartott lakodalmán a hetedik fogás pörkölt cukorból készült kert volt, cukorfákkal, -gyümölcsökkel és -madarakkal. A hagyomány szerint a grillázs a vőlegény tortája és ahány darabba töri a fiatal pár annyi boldog évet maradnak együtt. (Shutterstock)
Cukorka nyalóka
5/10
A cukorka nyalóka is egy szuper magyar találmány, de a szabadalmat csak egy bizonyos időre lehetett levédeni, így ma már jogdíjak nélkül árulhatják a nyalókát más országokban is. Krecs Pál kezdte el egyébként árulni 1932-ben. (Shutterstock)
Krémes
6/10
A krémes a századforduló környékén lett egyre ismertebb, de nem egészen abban a formában, ahogy ma fogyasztjuk. 1905-ben Kugler Géza „A legújabb és legteljesebb nagy házi cukrászat” című könyvében két krémes recept is található. 1932-ben Magyar Elek krémes pitéje már úgy készült, mint a 20. század végén a cukrászdákban. Az első emblematikus krémest Ruszwurm Vilmosnak köszönhetjük, aki a sütemény krémjét tojásfehérjéből vert hab helyett tejszínből készített habbal lazította. (Shutterstock)
Túrógombóc
7/10
A gombóc önmagában tényleg nem magyar találmány. Csehországban még túrógombóc is létezik, de az valami egészen más műfaj túróval gyúrt tésztából, gyümölcssel töltve. A magyar túrógombóc ezzel szemben légies, friss túrógolyó pirított morzsába forgatva tejföllel és porcukorral tálalva. (Shutterstock)
Flódni
8/10
Magyar-zsidó fúziós sütemény, ami négyrétegű tölteléket tartalmaz: almát, diót, mákot és házilag készült szilvalekvárt. Elkészítése igazi művészet. 2012-ben a hivatalos világrekordként jegyzett legnagyobb flódnit a magyar cukrász és tortatervező, Raj Ráchel készítette.(Shutterstock)
Rétes
9/10
A rétesnek számos változata ismert a nemzetközi gasztronómiában. Azonban az, ahogy mi a leveles tésztából készült, könnyű, egymásra rétegzett, papírvékony tésztalapokat különféle sós és édes töltelékekkel belül szaftosra, kívül roppanósra sütjük, az bizony magyar specialitás. (Shutterstock)
Mézeskalács
10/10
Sokan úgy gondolják, hogy a mézeskalács Németországból származik, pedig hazánkban már az aquincumi ásatásoknál is találtak több mézeskalács sütésre használt égetett cserépformát. A mézeskalács receptje és készítési módja valószínűleg magyar zarándokokon keresztül jutott Németországba Nagy Lajos király idejében. Itt lendült fel később a mézeskalács formázásának művészete, ami aztán egész Közép-Európában elterjedt. (Shutterstock)