Túl a csokis, karamellás desszerteken, ott vannak az igazi édes élvezetek

idesuss_s01e01_agi_zsuri

Ez itt az Ország Nagy Cukrászversenye, aminek nagy tétje van, hisz a 12 versenyző közül a legjobb 5 millió forinttal lehet gazdagabb. Nem beszélve egy Michelin-csillagos étterem vezető cukrászának elismeréséről. De a győzelemig vezető út nem az ember foga alatt roszogó marcipánkavicskákkal, nem egymás szívatásával, de nem is könyöklős meneteléssel van kikövezve, hanem mézédes kedvességgel. Itt hátráltatás helyett segítik egymást a hobbicukrászok, szóval, ha valaki kifogy a royal icingból - ami nem egy királyi jégkorcsolyastílus - akkor máris ott van valaki, és ad a sajátjából.

A 12 játékos sütijeit Baracskay Angéla, egy Michelin-csillagos étterem vezető cukrásza, illetve Szabadfy Szabolcs, ismert pék zsűrizi minden egyes alkalommal. Angéla amúgy azt a hobbicukrászt keresi, aki olyan, mint a mesében Aladdin. Nem, nem egy tolvaj, hanem egy csiszolatlan gyémánt. És mivel minimum a Mátrix című film óta tudjuk, hogy a sütiknek is szükségük van szeretetre, ezért Szabolcs ezt a hozzávalót fogja keresni minden egyes alkotásban, de a tésztákkal lesz kimondottan kritikus, hisz láttott már egy-kettőt közelről. Laikusként néha persze az Ide Süss! műsorvezetői, Hajós András és Sass Dani is belekontárkodhatnak egy-egy kósza falat erejéig a tortácskák, sütik és mousse-ok tömkelegébe. És ahogy az a lenti videóban is látszik, már az első feladat végeztével is nehéz lehetett megállni, hogy ezekbe az ínycsiklandó desszertekbe ne falják be egyszerre.

A versenyzőknek első körben nincs nehéz dolguk, egy saját receptet kell elkészíteniük. Persze ez csak elméletben könnyű feladat, hisz ez egy olyan kemény szintfelmérő, mint egy túlságosan kiszáradt, tömörre gyúrt és még túl is sütött omlós tészta. Mivel készültek a játékosok? Egy jó tiramisuval? Egy klasszikus zserbóval? Esetleg bevállalta valaki gyermekkorunk kedvenc ízét, az iskolai menzán felszolgált zselés, barack kompótos túrókockát? Nem, ezeknél mindenki sokkal nagyobbat gurított. Alábbi videóban meg is lehet nézni a legjobban sikerült darabokat.

Bár hobbicukrásznak mondják magukat, mégis olyan édességeket képesek letenni az asztalra, hogy olyat nem minden sarki süteményes presszó kínálatában látni. Hogy mit tud villantani egy dunaújvárosi beszerző? Egy laza citrusos mousse tányérdesszerttet, amiben van rumos mascarpone meg hullámos tuile is. De van itt Mogyoróvaj őrület fantázianevű édesség, illetve Orsi által újra gondolt laternatív Kinder Surprise-ja, ami egy ehető virágokkal díszített, brownie-val töltött fehércsokigömb meglepetés is. A legjobb bemutatkozás a mezítláb dolgozó örmény kebabosé lett talán, aki egy a helyszínen improvizált gorgonzolás kalács/kenyérrel állt elő, amihez négy féle mártogatóst is összedobott. Eztán jöhettek a bézikebb, marcipánosabb, habcsókosabb és royal icingosabb torták. Íme!

A második feladat inkább a technikára ment rá, hogy a versenyzők miként bánnak a mörenggel, a royal icinggal és a marcipánnal. A pultok mögött állva senki sem dermedt le, mint a sokkolóba berakott hirtelen fagyasztott tészta, hisz mindenki tudta, hogy a möreng az a habcsók, a royal icing meg az, ami a mézes kalácsokon szokott lenni. A marcipán meg marcipán, ugye. Ebből a három dologból kettőt kellett felvinni a tetszőlegesen választott piskótás és akármilyen krémes tortákra. Egyszerű ez, mint egy hókifli, de a versenyzők azért itt sem álltak meg a habcsókos marcipántortánál. Igaz, volt, hogy az alkotó és a kóstoló ízlése nem találkozott egymással. Például Alex volt az, akinek a zen kertet megidéző tortája konkrétan felidegesítette Szabit. Egy valakitől viszont búcsúzni kellett. 

Ha lemaradtál volna, akkor nézd meg a teljes epizódot a VIASAT PLAY-en!