Ferdinánd fánk az Ide süss! versenyzőjétől

idesuss-gergo-recept1600

Gergő gyerekkori kedvencét osztja meg veletek

Receptes sorozatunkban az Ide süss! játékosait kértük meg, hogy osszák meg veletek kedvenc receptjeiket a saját szavaikkal és hogy mikor szerettek bele az édességekbe.

NÉZD MEG A VILÁG LEGKÜLÖNLEGESEBB DESSZERTJEIT!

Gergő: A csokoládé iránti rajongásom meglehetősen korán kezdődött. Ezen fotón alig 2 éves vagyok, és már teljesen átszellemülve, tetőtől talpig maszatosan a rabjává váltam, és azóta sem tudok szabadulni...

A recept, amit választottam a Ferdinánd fánk, ami gyerekkorom kedvenc süteménye és a nagyszüleim otthonába repít vissza. Nagymamámmal gyakran készítettük el együtt a közös vasárnapi ebédekre és a családi ünnepekre. Mindig a közepe volt a kedvencem, hiszen az szívja magába a legtöbb édes tejszínt, és ettől nagyon szaftos lesz. Az én verzióm fahéjjal és almával készül.

Recept

A csigához:

2,5 dl tej
25 g friss élesztő
10 dkg cukor
8 dkg vaj
2 tojássárgája
csipet só
55 dkg liszt

Töltelékhez:

5 dkg olvasztott vaj
15 dkg cukor
2,5-3 evőkanál fahéj
5-6 db alma lereszelve, kinyomkodva+pici citrom, hogy ne barnuljon be

A locsoláshoz:

2 dl tejszín
1 cs vanília cukor

Egy kis tálkában összekeverem a langyos tejet a cukorral, belemorzsolom a friss élesztőt és meleg helyen várok amíg felfut. Ezután hozzáadom a 2 tojássárgáját, a puha vajat, a csipet sót és a lisztet, majd rugalmas állapotúra dagasztom a tésztát. Lefedve duplájára kelesztem.

A töltelékhez összekeverem a cukrot a fahéjjal.

Miután megkelt a tészta, 55×40 cm nagyságú téglalappá nyújtom, megkenem az olvasztott vajjal, majd megszórom a cukros fahéjjal es a lereszelt, kinyomkodott almával. Nyújtófával végig megyek rajta, hogy a tésztába nyomjam a tölteléket. Ezután felcsavarom a tésztát hosszában úgy, hogy a tészta vége alul legyen és 4-5 cm-es cikkelyekre szeletelem. A legszebb eredményt akkor éredel, ha cérnával hurkot kötsz, és ezzel osztod cikkelyekre.

Egy tortaformába teszem a csigákat, nem túl szorosan egymás mellé. Letakarom és 20 percet pihentetem.

Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm, majd meglocsolom a meglangyosított tejszín felével. Visszateszem a sütőben és sütöm tovább még 10 percig, aztán meglocsolom a tejszín másik felével is és sütöm még kb. 10-15 percig.