Krémes citromos pite az Ide süss! versenyzőjétől

dusa-citromos-pite1600

Dusa alapkedvencét osztja meg veletek

Receptes sorozatunkban az Ide süss! játékosait kértük meg, hogy osszák meg veletek kedvenc receptjeiket a saját szavaikkal és hogy mikor szerettek bele az édességekbe.

NÉZD MEG: 10+1 TRADICIONÁLIS TORTA A VILÁG KÜLÖNBÖZŐ TÁJAIRÓL

Dusa: Gyerekkoromban egyáltalán nem sütöttem, mert anyukám és az ő édesanyja nagyon finomakat készített, így csak miután elköltöztem otthonról kezdtem el érdeklődni a gasztronómia iránt. Sütni tíz éve kezdtem. A citromos pitét minden formában szeretem. Először akkor sütöttem, amikor rátalaltam Julia Child receptjére. Azóta rengeteg variációját készítettem el. Egyébként a pár alapanyagból álló és gyorsan elkészíthető sütemények sokszor sokkal finomabbak, mint egy díszes torta. 

Recept:

Alaprecept ezt bármilyen formában el lehet készíteni:

500 g finomliszt
4 csipet só
300 g szobahőmérsékletű vaj, kockára vágva
190 g porcukor
60 g őrölt mandula
2 tojás

A krémhez:

5 citrom
230 g kristálycukor
4 tojás
160 ml frissen facsart citromlé
250 g szobahűmérsékletű vaj, kockára vágva

A tésztához a lisztet átszitáljuk. megszórjuk a sóval, hozzáadjuk a vajdarabokat, addig morzsoljuk, amíg a vaj teljesen bele nem dolgozódik a lisztbe. Hozzáadjuk a porcukrot és az őrölt mandulát, egy mélyedést formálunk a keverék közepén, beleütjük a tojásokat és eldolgozzuk, olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet. Fóliába csomagoljuk, majd legalább 4 órára a hűtőbe tesszük.
Lisztezett deszkán, vagy márványlapon kör alakúra nyújtjuk (az egyik adag tésztát), a sodrófát is célszerű gyakran lisztezni, a kész kinyújtott tésztáról viszont egy ecsettel le kell sepregetni a felesleges lisztet. A tészta kb. 5 mm vastag legyen.
Egy tortaformát kivajazunk, és beleillesztjük a tésztát (rátekerjük a sodrófára, majd legöngyölítjük a forma felett), belenyomkodjuk a formába, beleteszünk egy sütőpapírt, és valamennyi szárazbabot töltünk bele, a vaksütéshez.
180 fokon kb. 20 percig sütjük, ezután a babot és a papírt eltávolítjuk, és a tésztát6-8 percre még visszatesszük a sütőbe.

A krémhez lereszeljük a citromok héját, egy nagy tálba, lehetőleg fém legyen. beletesszük a kristálycukrot is, majd addig dörzsölgetjük ezt a keveréket, amíg homokszerű nem lesz. Hozzáadjuk a tojásokat, beleöntjük a citromlevet. A tálat egy forrásban lévő vízzel teli edényre tesszük, vízgőz felett folyamatosan keverjük. A tálnak nem szabad a vízbe érnie. Addig keverjük, amíg 82-83 fokos nem lesz (nemcsak digitális hőmérővel, hanem analóg húshőmérővel is mérhető).
Ezután levesszük az edényről, és folyamatos keverés mellett 60 fokra visszahűtjük. Ekkor elektromos habverővel kezdjük keverni, a vajkockákat egyenként hozzáadjuk. 10 percig magas fokozaton mixerezzük, amíg a krém lágy lesz, és a vaj teljesen feloldódik.

A krémet a kissé kihűlt tésztába töltjük, majd hidegre tesszük.

Ha egy sűrűbb textúrájú krémet szeretnénk, akkor keverjünk hozzá meg melegen beáztatott, majd kifacsart zselatinlapokat. Így miután kihűlt habzsákba töltve nyomhatunk akár perem nélküli pite lapokra, és úgy dekorálhatjuk.
Habcsókkal, lime héjával, málnával feldíszíthetjük.