A muffin sütés fortélyai, az Ide süss! 3. évad nyertesének receptjével

primary_image_3

A muffin az egész világon ismert és kedvelt süteményfajta, megkülönböztetünk angol és amerikai muffint, sósat és édeset. Népszerűségét talán éppen annak köszönheti, hogy számtalan ízben variálhatjuk és gyorsan elkészíthető, ráadásul, ha egyszer megtanulod, hogyan lesz tökéletes a muffinod, abba sem akarod hagyni a sütését, olyan pofonegyszerű! Összegyűjtöttünk néhány fortélyt, amivel kívül ropogós, belül pedig légiesen könnyed muffint süthetsz, akkor is, ha életed első muffinját készíted.

A sütés végeredményét nagyban az határozza meg, hogy milyen alapanyagokkal állunk neki a sütésnek. Mindig válasszunk minőségi hozzávalókat! A muffin esetében legfontosabb a minőségi liszt és az olyan hozzávalók, amelyek könnyűvé és légiessé varázsolják a tésztát. A sütőport talán senkinek sem kell bemutatni, azonban érdemes tudni, hogy a szódabikarbónával is hasonló eredményt érhetünk el. Ezekkel az

összetevőkkel gyorsan magasra emelkedik a muffin és – míg belül puha marad – kívül van ideje ropogósra sülni.

A másik kulcsfontosságú tényező, amit sokan figyelmen kívül hagynak, az odafigyelés.  A tökéletes végeredményhez ugyanis szobahőmérsékletű összetevőkkel kell dolgozni, és nem szabad túl sokáig keverni a tésztát, éppen csak annyi ideig, míg az utolsó lisztes csomónak is nyoma veszik, különben túl kemény tésztát kapunk.

A sütőről is érdemes pár szót ejteni, hiszen ahány háztartás, annyiféle sütő és sütési mód létezik. A tökéletes muffinhoz a 170-190 fok az ideális, ezt minden sütni vágyónak magának kell kitapasztalnia. A Candy sütőivel az alsó fűtőelemet és a ventilátort kombinálva tökéletes muffint készíthetsz, ugyanis ez megakadályozza, hogy az étel túl száraz legyen, és még a tészta megemelkedését is elősegíti. Ha elérte a sütő a kívánt hőfokot, egészen addig süssük a süteményeket, míg a tészta aranybarna színt nem kap.

Ha neked is megjött a kedved a muffin sütéshez, ajánljuk Major Diána, az Ide süss! 3. évad győztesének receptjét:

Mákmuffin:

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg darált mák
  • 5 dkg margarin
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek. cukor
  • 2 db tojás
  • 1 db citrom héja
  • ½ db citrom leve
  • 1 dl tej
  • csipet só

Elkészítés:

A lisztet, a mákot, a sót, a sütőport, a vaníliás cukrot és a cukrot elkeverjük egy tálban. A megolvasztott margarint, a felvert tojásokkal, a tejjel, a citrom levével és héjával elkeverjük, majd fokozatosan hozzáöntjük az elkevert szárazanyagokat. Robotgéppel dolgozzunk, így szép egyenletes masszát kapunk. A kapszlikkal kibélelt formákba adagoljuk a tésztát, vigyázzunk, hogy ne töltsük teljesen tele! Előmelegített sütőben 190°C-on aranybarnára sütjük őket. 

Meggyes rebarbara chutney:

  • 20 dkg rebarbara
  • 15 dkg meggy
  • 12 dkg cukor
  • 1 db citrom leve, héja
  • 1 db narancs leve, héja
  • 1 db vanília rúd
  • ½  tk. kardamom
  • ½ tk. őrölt fahéj
  • 1 ek. keményítő

Elkészítés: A rebarbarát felszeleteljük, majd feltesszük főzni a cukorral, kevés vízzel, a citrom és narancs levével és héjával, a vanília rúd kikapart magjaival, a sóval, a kardamommal és a fahéjjal. Hozzáadjuk a meggyet és felfőzzük, mintha egy lekvárt készítenénk. A keményítőt elkeverjük egy kevés vízben, majd hozzáöntjük azt is és tovább főzzük. Mikor kellő sűrűségű, levesszük a tűzről és kihűtjük!

A kihűlt muffinok közepét egy kés segítségével kivágjuk, a mélyedést megtöltjük a chutney-val és visszatesszük a muffinból kivágott rész tetejét.

És már ehetjük is! Smile

candy-01

Ez is tetszeni fog