Vörösbársony torta az Ide süss! versenyzőjétől

ildiko-recept2

Ildikó a műsorbéli receptet osztja meg veletek

Receptes sorozatunkban az Ide süss! játékosait kértük meg, hogy osszák meg veletek kedvenc receptjeiket a saját szavaikkal és hogy mikor szerettek bele az édességekbe.

Amikor a lányom picike volt sem múlhatott el születésnap az általam készített torta nélkül és ez azóta is így van. A családban mindenkinek én készítettem a jeles napra az ünnepi tortát. Ez a hobbi mára már szenvedélyemmé vált, így szinte magától értetődő volt, hogy ki kell próbálnom magam az ország legjobb amatőr cukrásza versenyen.
A kedvenc sütijeim a mai napig a torták, azok közül is a kedvencem az unokám keresztelőjére készített macis emeletes torta. De nagyon büszke vagyok az anyukám 77.szülinapjára készített gyümölcsös csodára is.
A legnagyobb volumenű alkotásom a keresztlányomnak karácsonyra egy héten keresztül sütött mézeskalácsházikó, de most a vörösbársonytorta receptemet osztom meg veletek.

Hozzávalók:
120 g puha vaj,
300 g cukor,
2 tojás,
240 ml író,
250 g liszt,
35 g kakaópor,
1 csomag sütőpor (11g),
½ teáskanál piros ételfesték por,
150 g puha vaj,
1 rúd vanília,
450 g mascarpone,
180 g porcukor,
250 g málna,
50 g hámozott mandula,
1 evőkanál sűrített tej,
30 g cukor,
1 kávéskanál rózsavíz,
1 evőkanál víz,
1 csepp piros ételfesték
fehér marcipán tömb a virágokhoz
1 tojásfehérje,
20 db szép rózsaszirom,
80 g finom kristálycukor

Elkészítés:

180 fokra előmelegítem a sütőt, a vajat és a cukrot krémesre keverem.
A tojásokat egyenként hozzákeverem, majd belekeverem az írót. A lisztet, a kakaót, a sütőport és a piros ételfestéket összeszitálom, és a több hozzávalóhoz keverem.
A sütőpapírral bélelt tortaformákba öntöm és 30 perc alatt megsütöm.
A kisült tortalapokat sütőrácson kihűtöm. A kihűlt tortalapokat félbe vágom, így összesen 4 tortalapom lesz.
Amíg a lapok hűlnek elkészítem a dekorációt. Enyhén felverem a tojásfehérjét, majd az ecsettel bekenem a rózsaszirmok felületét.
Zsírpapírra helyezem és meghintem a kristálycukorral. Meleg helyen szárítom.
A mandulaszemeket száraz serpenyőben megpirítom. Egy másik edénybe teszem a sűrített tejet, a cukrot, a rózsavizet és a vizet. Akkor van kész, ha a cukor elolvadt. Ekkor hozzáteszem a piros ételfestéket és beleforgatom a pirított mandulát. Addig keverem míg az összes víz elpárolog és a cukor szépen bevonja a mandulaszemeket. Egy zsírpapírra terítve hagyom kihűlni, megszáradni. Ha kihűlt mozsárban összetöröm.

Elkészítem a marcipán rózsákat.
A vajkrémhez a puha vajat a kikapart vaníliamagokkal krémesre keverem, majd hozzáadom a mascarponet és az egészet homogén masszává keverem a porcukorral.
A tortakartonra vajkrémet nyomok ezzel rögzítem az első tortalapot. A málnákat megfelezem, néhány egész szemet félreteszek a díszítéshez. Az első lapot egyenletesen megkenem vajkrémmel és megrakom a felezett málnákkal. Így teszek a többi lappal is. Az utolsót vékonyan megkenem a vajkrémmel 30 percre hűtőbe teszem.
A kidermesztett torta oldalát is bekenem vajkrémmel, a tetejét és az oldalát egy spatulával spirál alakúra díszítem. A rózsaszínű pralinékat lazán rászórom, majd a mandulával az egész málnákkal és a marcipán rózsákkal díszítem.