
Szabi a pék karácsonyfa formájú almával töltött kalácsa
HOZZÁVALÓK
Tésztához:
500 g bl55 finomliszt
20 g friss élesztő
2 db tojássárgája
80 g cukor
1 db narancs
50 g vaj
8 g só
250 ml tej
50 g aszalt áfonya
Dekorációhoz:
1 db tojás a kenéshez
fehér dekorcukor
50 g pisztácia
50 g színes kandírozott gyümölcs
kis adag (4-5 ek) baracklekvár
Töltelékhez:
3 db alma
1 ek. fahéj
2 ek. barnacukor
Olasz meringue-hez:
75 g tojásfehérje
150 g kristálycukor
40 g csapvíz
csipet só
Vaníliasodóhoz:
6.5 dl tej
5 db tojássárgája
50 g cukor
25 g finomliszt
1 db vaníliarúd
Elkészítés:
A langyos tejet, a tojást és az élesztőt a keverőtálba öntjük és elkeverjük.
A lisztet hozzáadjuk, beletesszük a cukrot és a végén a sót.
A narancs héját lereszeljük és ezt is hozzáadjuk.
Az aszalt áfonyát összeaprítjuk.
Lassú járaton elkezdjük dagasztani majd 3 perc múlva hozzáadjuk az apróra vágott vajat és az áfonyát majd további 4-5 perc alatt készre dagasztjuk.
A sütőt 30-35 fokra melegítjük és kikapcsoljuk.
A tésztát a dagasztóüstben hagyjuk, lefóliázzuk és betesszük a kikapcsolt sütőbe keleszteni 30 percre.
Az almákat meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük.
A meghámozott narancs levét kifacsarjuk, serpenyőbe öntjük és a tűzhelyen redukálni kezdjük.
Hozzáadjuk a reszelt almát és megpároljuk.
Miután megpároltuk, szűrőedényben lecsepegtetjük és kinyomkodjuk.
Egy keverőtálban a lecsepegtetett almához adjuk a fahéjat és a barnacukrot.
A sütőből elővesszük a tésztát, amit 23 egyenlő részre osztunk (kb. 40 g)
Laza gombócokat formázunk belőlük és letakarjuk. 15 percig pihentetjük.
A pihentetés után a gombócokat egyenként ellapítjuk, kinyomkodott almatölteléket teszünk bele és zárt kis labdákká formázzuk.
Előveszünk egy sütőlemezt, sütőpapírt helyezünk bele és a megformázott, töltött tésztalabdákat úgy helyezzük rá, hogy karácsonyfát formázzon és az utolsó két tésztalabda legyen a karácsonyfa törzse.
Az egész tojást felverjük és ecset segítségével vékonyan lekenjük a tésztalabdákat.
Meleg helyen letakarva 30 percig kelesztjük.
Amíg a tésztánk kel, elkészítjük a vaníliasodót:
A cukrot és a lisztet elkeverjük majd hozzáöntünk 2 dl tejet és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét és a hüvelyt is, amit később majd kiveszünk belőle.
Hozzáadjuk a tojássárgájákat és a maradék tejet, alaposan átkeverjük, majd közepes hőmérsékleten a tűzhelyen folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Amikor elkészültünk vele, tálalásig hűtőbe tesszük, hogy visszahűljön.
Ellenőrizzük a tésztánkat, hogy megkelt-e. Amennyiben igen, akkor a sütőt 190 fokra melegítjük és alsó-felső sütési módra állítjuk. A tésztánkat másodszor is megkenjük a felvert egész tojással és megszórjuk a dekorcukorral. Miután a sütő elérte a kívánt hőfokot kb. 20-24 perc alatt készre sütjük.
Elkészítjük az olasz meringue-et:
A cukorból és a vízből készítsünk cukorszirupot és melegítsük 120 fokra.
A tojásfehérjékből egy csipet sóval verjünk habot. Amikor a tojásfehérje már kemény, a 120 fokos cukorszirupot lassan belecsurgatjuk miközben közepes sebességen keverjük.
Addig keverjük, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl.
Miután elkészült a meringue, töltsük habzsákba.
A készre sütött töltött kalácsokat kihűtjük.
Tálaláskor nyomjunk kis meringue habcsókokat rá dekorációnak és fáklyával szilárdítsuk meg.
Kenjük meg a kalácsot vékonyan lekvárral, szórjuk meg tört pisztáciával (a lekvárra ragad majd) és színes kandírozott gyümölcsökkel.
Helyezzük mellé a vaníliasodót.