Szingli vagy svindli

Október 2-től minden hétköznap 20 órakor

Karácsonyfa formájú almával töltött kalács

Szabi a pék karácsonyfa formájú almával töltött kalácsa

HOZZÁVALÓK

 

Tésztához:

500 g bl55 finomliszt

20 g friss élesztő

2 db tojássárgája

80 g cukor

1 db narancs

50 g vaj

8 g só

250 ml tej

50 g aszalt áfonya

 

Dekorációhoz:

1 db tojás a kenéshez

fehér dekorcukor

50 g pisztácia

50 g színes kandírozott gyümölcs

kis adag (4-5 ek) baracklekvár

 

Töltelékhez:

3 db alma

1 ek. fahéj

2 ek. barnacukor

 

Olasz meringue-hez:

75 g tojásfehérje

150 g kristálycukor

40 g csapvíz

csipet só

 

Vaníliasodóhoz:

6.5 dl tej

5 db tojássárgája

50 g cukor

25 g finomliszt

1 db vaníliarúd

 

Elkészítés:

 

A langyos tejet, a tojást és az élesztőt a keverőtálba öntjük és elkeverjük.

A lisztet hozzáadjuk, beletesszük a cukrot és a végén a sót.

A narancs héját lereszeljük és ezt is hozzáadjuk.

Az aszalt áfonyát összeaprítjuk.

Lassú járaton elkezdjük dagasztani majd 3 perc múlva hozzáadjuk az apróra vágott vajat és az áfonyát majd további 4-5 perc alatt készre dagasztjuk.

 

A sütőt 30-35 fokra melegítjük és kikapcsoljuk.

A tésztát a dagasztóüstben hagyjuk, lefóliázzuk és betesszük a kikapcsolt sütőbe keleszteni 30 percre.

 

Az almákat meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük.

A meghámozott narancs levét kifacsarjuk, serpenyőbe öntjük és a tűzhelyen redukálni kezdjük.

Hozzáadjuk a reszelt almát és megpároljuk.

Miután megpároltuk, szűrőedényben lecsepegtetjük és kinyomkodjuk.

Egy keverőtálban a lecsepegtetett almához adjuk a fahéjat és a barnacukrot.

 

A sütőből elővesszük a tésztát, amit 23 egyenlő részre osztunk (kb. 40 g)

Laza gombócokat formázunk belőlük és letakarjuk. 15 percig pihentetjük.

A pihentetés után a gombócokat egyenként ellapítjuk, kinyomkodott almatölteléket teszünk bele és zárt kis labdákká formázzuk.

 

Előveszünk egy sütőlemezt, sütőpapírt helyezünk bele és a megformázott, töltött tésztalabdákat úgy helyezzük rá, hogy karácsonyfát formázzon és az utolsó két tésztalabda legyen a karácsonyfa törzse.

Az egész tojást felverjük és ecset segítségével vékonyan lekenjük a tésztalabdákat.

Meleg helyen letakarva 30 percig kelesztjük.

 

Amíg a tésztánk kel, elkészítjük a vaníliasodót:

A cukrot és a lisztet elkeverjük majd hozzáöntünk 2 dl tejet és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét és a hüvelyt is, amit később majd kiveszünk belőle.

Hozzáadjuk a tojássárgájákat és a maradék tejet, alaposan átkeverjük, majd közepes hőmérsékleten a tűzhelyen folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Amikor elkészültünk vele, tálalásig hűtőbe tesszük, hogy visszahűljön.

 

Ellenőrizzük a tésztánkat, hogy megkelt-e. Amennyiben igen, akkor a sütőt 190 fokra melegítjük és alsó-felső sütési módra állítjuk. A tésztánkat másodszor is megkenjük a felvert egész tojással és megszórjuk a dekorcukorral. Miután a sütő elérte a kívánt hőfokot kb. 20-24 perc alatt készre sütjük.

 

Elkészítjük az olasz meringue-et:

A cukorból és a vízből készítsünk cukorszirupot és melegítsük 120 fokra.

A tojásfehérjékből egy csipet sóval verjünk habot. Amikor a tojásfehérje már kemény, a 120 fokos cukorszirupot lassan belecsurgatjuk miközben közepes sebességen keverjük.

Addig keverjük, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl.

Miután elkészült a meringue, töltsük habzsákba.

 

A készre sütött töltött kalácsokat kihűtjük.

Tálaláskor nyomjunk kis meringue habcsókokat rá dekorációnak és fáklyával szilárdítsuk meg.

Kenjük meg a kalácsot vékonyan lekvárral, szórjuk meg tört pisztáciával (a lekvárra ragad majd) és színes kandírozott gyümölcsökkel.

Helyezzük mellé a vaníliasodót.

Kövess minket