7 dolog, amit nem tudtál a szamurájokról

utolso-szamuraj

Büntetlenül gyilkolhattak és nők is voltak közöttük.

A japán kultúra és történelem egyik legérdekesebb része a szamurájok világa és élete - róluk szól a Tom Cruise főszereplésével készült Az utolsó szamuráj című film is. Ha érdekel ezeknek a szigorú szabályok szerint élő harcosoknak a története, akkor december 11-én, vasárnap 21.00-kor kapcsolj a VIASAT3-ra - addig pedig tudj meg kicsit többet róluk!

1. A szamurájok kezdetben csak fegyverforgató katonák voltak, de i.sz. 1000 körül már csak a kiváltságokkal rendelkező, saját birtokkal bíró ősi családok sarjai kerülhettek közéjük.

2. A XII. században Japánban négy társadalmi réteg volt - közülök csak a szamurájok viselhettek fegyvert, csak ők birtokolhattak földeket, és gyilkolhatták büntetlenül az alattuk lévő rétegek tagjait.

(Kép: Warner Brothers)

3. A szamuráj családba született nők is szamurájnak számítottak, és rendelkeztek az összes szamurájkiváltsággal, de harcosi kötelességeik csak a családjuk (illetve hűbéruruk) megoltalmazására szorítkoztak.

4. A szamurájuk egymás közt is szigorú hűbéri láncot alkottak. A föld nélküli szamurájok katonailag szolgálták a birtokos szamurájokat, akik a még nagyobb birtokkal rendelkező szamurájok, a daimjók szolgálatában álltak.

5. A szamurájok lenézték a nindzsákat, és nem tartották tisztességesnek a harcmodorukat, de azért sokszor alkalmazták őket testőrnek.

(Kép: Warner Brothers)

6. A szamuráj nem foglalkozott anyagiakkal, pénzzel, mert ezeket a dolgokat alantas "körülményeknek" tekintette csupán, így az ilyesmit a feleségeikre bíztzák. A nők meglepően nagy szabadságot élveztek a középkori Japánban, megfelelő származás esetén még szamuráj is lehetett belőlük és engedélyezett volt számukra a válás is.

7. A szamuráj öngyilkosság, vagyis a szeppuku két vágásból áll. A szamuráj az ágyékába döfi a pengét, és felrántva ejt egy vágást hasfalán. Ezt követően hasfalának bal oldalába döfi a kardot és jobb oldalra vágja fel. A második vágás az első fájdalmaiból adódóan jelentős koncentrációt kíván.