10 dolog, amit nem tudtál a Bourne-rejtélyről

bourneidentity

Minden a moziról, ami Matt Damont akcióhőssé tette.

A Bourne-mozikat az akciófilmes műfaj legjobbjaiként tartják számon attól a pillanattól kezdve, hogy az első részt bemutatták. A széria ötödik része nemsokára a mozikba kerül, ráadásul a negyedik részből hiányzó Matt Damon is visszabújik benne Jason Bourne bőrébe - íme pár izgalmas háttérinfó arról, hogyan is kezdődött az egész annak idején,  a 2000-es évek elején.

1. Jason Bourne szerepére olyan színészek is esélyesek voltak, mint Russell Crowe és Sylvester Stallone - gondolj csak bele, mennyire más lenne az egész Bourne-univerzum, ha nem Matt Damon kapja a főszerepet.

2. A legendás autós üldözési jelenetet a produkció segédrendezője, Alexander Witt vezényelte le, mivel a rendező, Doug Liman egy másik jeleneten dolgozott egy másik helyszínen.

3. A Zurich-ben játszódó jeleneteket valójában Prágában forgatták. Nagyon hideg volt, Matt jelmezeinek egy része viszont Párizsban maradt, így sokszor igen lengén öltözve kellett forgatnia. Néhány jelenetben annyira vacogott, hogy a szövegét sem tudta rendesen elmondani, így utólag újra kellett szinkronizálni a képsorokat.

4. A Bourne-rejtélyt valójában már 2000-ben leforgatták, de bizonyos körülmények - például egyes jelenetek újraforgatása - miatt végül csak 2002 nyarán mutatták be.

5. Marie szerepét eredetileg Sarah Polley játszotta volna, de Liman végül úgy döntött, hogy egy kevésbé ismert arcot szeretne - így esett a választás Franka Potentére. 

6. Az újraforgatott jelenetek és néhány alkotói vita miatt a film 8 millió dollárral túllépte az eredeti, 60 millió dolláros költségvetést.

7. Bár a film hatalmas siker lett, a fent említett alkotói viták miatt a további részek rendezésére már nem Doug Limant kérték fel - Paul Greengrass vette át a produkciót.

8. Robert Ludlum regényének, ami a film alapját képezi, nem ez volt az első adaptációja: 1988-ban kétrészes tévéfilmet fograttak belőle. A főszerepet Richard Chamberlain alakította.

9. Clive Owen, aki mindössze 3 percig látható a filmben, szemérmetlenül magas összeget kért és kapott a szereplésért.

10. A Treadstone-ról szóló jelenetek rendezésénél Liman-nak nagy segítséget jelentettek az édesapja tapasztalatai, aki annak idején az NSA-nél dolgozott.