"Nagyszerű színésznőt szinkronizálok, akit imádok!"

downton-abbey

Pásztor Erzsi a Maggie Smith által alakított Violetnek, Lord Grantham édesanyjának kölcsönzi a hangját a Downton Abbey-ben.

A magyar színészvilág egyik nagyasszonya, aki hosszú évtizedek óta hihetetlen tempót diktálva dolgozik. Akik ismerik tudják, hogy nemcsak kiváló színész, de nagyszerű ember is, akivel mindig öröm együtt állni a mikrofon előtt.

"Nekem ez nem nehéz, inkább élvezetes. Szeretném jól csinálni, mert nagyszerű színésznőt szinkronizálok, akit imádok. Finom játékai vannak, amit sokszor visszaadnék, de ugye nem lehet a szeme villanását, vagy egy aprócska kis grimaszát hangban tovább vinni" – osztotta meg gondolatait a művésznő.

"Imádnivaló a milliő, amiben a történet játszódik. Néha, annyira belefeledkezem a képekbe, hogy elnézést kérek Kiss Virág rendezőtől, mert harmadszorra nem kezdek bele a szövegbe. Nagyon el tud kápráztatni egy kalapdísz, egy kesztyű, egy ruhán. Hihetetlen a látvány, és isteni színészi játékot kapunk, nemcsak Magie Smithtől, akit én szinkronizálok, hanem a többiektől is" - méltatta a sorozatot.

"A munka során számomra az a fontos, hogy a néző azt érezze, mikor olvasom a szöveget, hogy "őt látom játszani". Azt szeretném visszaadni a hangommal, amit a fülesben hallok. És nagyon bízom abban, hogy ez valamennyire lehetséges! Sokszor állítanak meg úton-útfélen, hogy nagyon szeretik a hangomat. Ilyenkor mindig elmondom, hogy ez furcsa, de nagy öröm a számomra. Ilyenkor úgy gondolom, hogy ha ők szeretik, és én imádom ezt a munkát, akkor csak jó sülhet ki belőle" -mesélte Pásztor Erzsi.

A színésznőt számos karakán, erős kezű hölgy – mint pl Judy Dench – hangjaként is hallhatjuk.

"Igen, mert a hangom tud nagyon kemény és élcelődő lenni. Nem véletlen, hogy a színházban is mindig a tragikomikus szerepeket kapom. Amiben azért valamennyi humor is van, de ott lebeg a játékban az a hajszál, hogy most elsírja magát a néző, vagy nem. És ez mindig
nagyon izgalmas. Downtonban is szükség van minden árnyalatra."

Pásztor Erzsi egy kedves történetet is megosztott velünk.

"30-40 évvel ezelőtt voltam Angliában, és emlékszem először nem kaptunk vízumot, amitől én őrjöngtem. Camebridge-be mentünk volna, ott lakott a barátnőm. Lord Caldor a család barátja járta ki, hogy végül kijuthassunk. Egy hónapig voltunk ki, és elég sok Violet jellegű barátnője volt, akikkel nem mindig tudtam, hogy kell viselkedni. A kaja is rémes volt, nem tudtam megenni. Végül behoztak egy nagy tál epret, és habot.
Na, gondoltam ebből most belakmározok. A barátnőm meg mondta, hogy vigyázzak, mert a krém nem tejszín, hanem tömény vajkrém. Viszont a délutáni tea nagyon megmaradt bennem."

A színésznő szinkronjától csak még jobb lesz az egyébként is zseniális sorozat - ugye te sem hagyod ki a Dowton Abbey epizódjait?

Az interjút köszönjük Góz Tamásnak és a Magyarszinkronnak!