Több marad nálad: így spóroljunk energiát sütés közben!

Ide süss! – Legédesebb pillanatok

Az energiaárak drágulásával sokan váltunk tudatosabbá az áramfogyasztás terén is. Amellett, hogy a régi háztartási gépeket modern, energiatakarékos berendezésekre cseréljük, tovább spórolhatunk, ha okosan használjuk őket. Nem kell tehát lemondanunk a finom házi sültekről, kenyérről vagy süteményekről sem. A Candy szakemberei segítségével mutatjuk hogyan!


Egy átlagos sütő teljesítménye 900 és 3500 watt között mozog. bár ez jelentősen függhet az általunk használt sütési funkcióktól és a sütő típusától is. Amikor azt mondjuk, hogy egy háztartási elektromos sütő átlagos teljesítménye normál használat mellett 1500 watt, ez azt jelenti, hogy ha 1 órán át használjuk például egy sütemény sütésére, akkor óránként 1500 wattot, azaz 1,5 kW/h-t fogyaszt. Az MVMnext számításai szerint egy 4 fős háztartás éves szinten kb. 575 kWh áramot használ sütésre-főzésre.

Íme, pár tipp, hogyan takaríthatunk meg energiát a sütő használata során.

Süssünk egyszerre több fogást

A gazdaságos hőkihasználáshoz érdemes nagyobb mennyiségeket, vagy akár több fogást is egyszerre sütni. Így egyszerre pénzt, energiát és időt is spórolhatunk a konyhában.

Sütés közben ne nyitogassuk az ajtót

Előfordulhat, hogy ki kell nyitnunk a sütő ajtaját, hogy ellenőrizzük, a terveink szerint sül-e az étel, de igyekezzünk ezt minél kevesebbszer megismételni. Ilyenkor ugyanis tetemes mennyiségű hő is kikerül a sütőtérből, amit aztán újra pótolni kell. Léteznek már olyan úgynevezett okos sütők is, amelyek rendelkeznek beépített kamerával, így a telefonunkon vagy akár a sütő képernyőjén keresztül bármikor megnézhetjük, hogy hogyan áll az étel anélkül, hogy ehhez nyitogatni kellene az ajtót.

Használjuk fel a maradékhőt is

Az étel elkészítése előtt 5-10 perccel már nyugodtan kikapcsolhatjuk a sütőt. A maradékhő elegendő lesz a fogás elkészítéséhez, és ezzel az egyszerű trükkel sokat spórolhatunk. A mikrohullámú sütő helyett is használhatjuk a sütő maradékhőjét más ételek melegítésére, amivel további energiát takarunk meg.

 

A megfelelő sütőedények is segítenek

A megfelelő tárolóedények is hozzájárulnak, hogy csökkentsük a sütőnk által fogyasztott áramot. A kerámia vagy üveg edények jól tartják a hőt, a fém edények pedig gyorsan felmelegszenek, így tökéletesek olyan ételekhez, amelyeket elég csak rövid ideig sütni.

 

Nyugodtan felejtsük el az előmelegítést

A sütő előmelegítése csak ritkán, például kenyér, vagy kelt tészták sütésénél elengedhetetlen. Ám az újabb modellek, a hőlégkeveréses sütők esetén a sütemények, sült húsok és felfújtak előmelegítés nélkül is tökéletesen sikerülnek, ráadásul így akár 20% energiát is megspórolhatunk. További tipp, hogy a zöldségek sütés előtti főzése is csökkenti a sütési időt!

 

+1 Válasszunk magas energiabesorolású (A, A+...) sütőt és tartsuk karban!

A sütő tisztítása és karbantartása két olyan tényező, amelyek nagymértékben növelik a készülék energiatakarékos működését. A régi készülékek esetén előfordulhat, hogy az ajtó már nem zár megfelelően, vagy a termosztát, esetleg a ventilátor hibásodik meg. De a jelentős mennyiségű felhalmozódott szennyeződés is eredményezhet rossz hőeloszlást a sütőtérben, aminek következtében tovább kell az ételeket sütni, így érdemes minden sütés után megtiszt0tani a sütő belsejét.

További tippek és trükkök ide kattintva a candy.hu oldalán találhatók.

candy-01

Kövess minket