Fánkból tornyot? Hogy?

idesuss_s01e02_ildiko_gergo_dusanka

Az első nap akadályai után újabb édes kihívások elé néztek a versenyzők. Első körben Szabi volt az, aki feladta a leckét. Nem is nyújtotta sokáig a beszédet, mint a rétes tésztát, merthogy kelttésztás kenyérkosarat várt a versenyzőktől.

Lassan már mindenki keze bedurrant a sok (tészta)gyúrástól, de hát ilyen a versenyképes hobbicukrészok élete. Gyorsan összedobtak egy adagot, amiből elkészült maga a kosár, aztán jött a laikusok által csak készen, a bolt polcáról le- és szájba vehető, instant fogyasztható állapotban ismert túrós batyu, fonott kalács és briós. Itt nem lehetett mit trükközni az ízekkel, mivel a formák, színek és a jól ismert textúrák kapták a főszerepet. Mert nem mindegy, hogy roppana-e az a tökéletesre font és aranybarnára sült kalács a perfekt túrós batyuk gyűrűjében.  Hajós András próbálta oldani a feszültséget, mikor jelezte, hogy fogyóban a sütésre szánt idő, miszerint

Szabi egy szigorú pék
hatvan perc van hátra még.

De az Ország Nagy Cukrászversenyén indult hobbikukták inkább a jóistenhez fordultak segítségül, hogy a légkeveréses elektromos sütők védőszentje nézzen le reájuk és valahogy járjon közben a tészták elkészülésében. Míg Dusánka kicsit összeomlott, addig Zoli az utolsó 15 percben szíve szerint egy fröccsel lazított volna. Összességében viszont Alex kosara lett a legjobb mind közül. De annyira, hogy Szabi be is állítaná maga és a dagasztógép mellé hajnali hatra a pékségbe. De a lenti videóból is látszik, hogy a versenyzők azért nem rázták ki a kisujjukból ezt a feladatot.

A nap második feladata a méltán híres és közismert Croquembousche volt, amit a legeldugottabb teakonyhákban is tudnak, hogy nem egy francia gyeptégla márka, hanem az égetett tésztából készült kis labdacs. Még egyszerűbben fogalmazva: képviselő fánk, mínusz a cukrozott tojáshab és a vanília puding. Ebből a kis fánkocskákból kellett egy 30 cm magas tornyot készíteni. Az sem ártott, ha a levegős tésztákba került valami habkönnyű töltelék.

Leginkább a torony megépítésével akadtak gondok, de Gergőt nem halmozták el mézédes szavakkal a zsűri. Angéla és Szabi szerint a totális katasztrófának minősített tésztán túl a krém megdöbbentően ízletes lett. Móni még Gergőnél is nagyobb barbárságot követett el az égetett tésztával: kiszárította. Plusz még a tölteléke is elfolyt, sőt, a ragasztóként funkcionáló karamell túlment. De legalább a plus size modell nem tett egy félig meghámozott banánt az amúgy is 30 cm alatti tornya elé. Biego fejében ez szimbolizálta, hogy King Kong ott járt és ledöntötte a tornyot, de Szabi nem díjazta az ilyen "finom" kis utalásokat. De ezekért a Croquembousche-okért is meg kellett küzdeniük a versenyzőknek. Valahogy így!

A nap győztese a civilben jogász Ildikó, aki jelen állás szerint akkor se tudna rosszat sütni, ha az lenne a feladat. Móni viszont nem volt ilyen ügyes, így sajnos ő már nem léphet a következő fordulóba. De a plus size modell így is büszke lehet magára, hogy az Ország Nagy cukrászversenyén 11. lett. Egy ilyen elismeréssel mindenki boldog lenne, aki nem csak mikrózni jár a konyha területére.

Ha lemaradtál volna, akkor nézd meg a teljes epizódot a VIASAT PLAY-en!