Ezeket esszük 2050-ben
1/15
Legyél hobbiszakács, vagy a Földért aggódó környezettudatos személy, netán mindkettő, a jövő ételei és étkezési szokásai mindenki számára izgalmas témát jelentenek. Tudósok és jövőkutatók már mondják egy ideje, hogy a túlnépesedés és az egyre szűkülő erőforrások miatt nagyon át kell gondolnunk, hogy vajon mit fogunk nap mint nap majd enni. Íme, itt egy lista az olykor meglepő potenciális gyomorba valókból. (Andrey Nekrasov/imageBROKER/Shutterstock)
Rovarok
2/15
A jövő fehérjeforrása? Az ötlet támogatói azzal érvelnek mellette: hogy például egy szöcskefarmhoz sokkal kevesebb vízre és helyre van szükség, mintha csirkét vagy szarvasmarhát tenyésztenénk. Ma egyébként már néhány bolt polcain ott figyelnek az előre csomagolt rovarínyencségek, csak hogy meglegyen a hűha-faktor. Ha pedig nem lenne elég, már rovaralapú energiaszeleteket is piacra dobtak. (imageBROKER/Shutterstock)
Algák
3/15
Míg egyesek olyan gabonákat keresnek, amelyek minimális vízfelhasználással képesek teremni, addig sok cég a tengerben kutat természetes élelmiszerforrásokért. Az egyik legújabb és magas tápértékű trendi dolog az alga lehet. Ugyan néhány étterem, amolyan különlegességként, már évtizedek óta étlapon tartja, ipari méretű felhasználása csak most indul majd be, remek energiaszelet, probiotikus ital-, vagy akár koktél-alapanyag. (Andrey Nekrasov/imageBROKER/Shutterstock)
Hínár / tengeri moszatok
4/15
A hínár, vagy tengeri moszat egy teljesen új irányvonal, ám igen gyorsan terjed, mint minden más, alga-alapú élelmiszer. Sokan a jövő egyik nagy reménységű alap élelmiszerét látják benne a kifejezetten olcsó elállítási költségei és az egészségre gyakorolt elképesztően jó hatásai miatt. Hínár harapnivalókkal egyébként szinte mindenfelé találkozhatunk, a rágcsálnivalóktól a sushi-ig bezárólag. (VOISIN/PHANIE/Shutterstock)
Gombák és vadnövények
5/15
A legkomolyabb potenciális élelmiszer alapanyagok, amelyek óriási hatással lehetnek az ipari méreteket öltő modern mezőgazdaságra is. Főleg, ha minél több olyan, minimális beavatkozással a vadonban, magától fejlődő növényeket találunk, amelyek emberi fogyasztásra is kiválóak lehetnek. (Olivier Digoit/imageBROKER/Shutterstock)
Medúzák
6/15
A jövőkutatók szerint az emelkedő tengerszint miatt is az emberiség egyre több lehetséges élelemforrást az óceánokban keres majd, amelyek egyre inkább meghatározóak lesznek az étrendünkben – mint a hínárok, vagy, történetesen a medúzák! Miért ne? Miközben a túlhalászat miatt aggódunk, a medúzák nagy számban állnak rendelkezésre és sokkal gyorsabban szaporodnak. Szóval, valaki egy jó kis medúza-csipszet? (Seatops/imageBROKER/Shutterstock)
3D nyomtatással készülő ételek
7/15
A 3 dimenziós (3D) nyomtatókkal már simán készíthetünk különféle eszközöket, tárgyakat fémből és műanyagból, de ugyanígy segíthetnek az ételkészítésben is. Chloe Rutzerfeld holland formatervező épp ilyesmivel kísérletezik, a 3D-nyomtatós „főzés” koncepciója egyelőre még nagyon kezdeti stádiumban van. (Natural Machines/Shutterstock)
Ehető vízbuborékok
8/15
Ahelyett, hogy azzal szenvednénk, hogy palackban tároljuk a vizet, az olyan ötletekkel, mint az „ooho-buborék”, sokkal gyorsabban és egyszerűbben hozzáférhetünk a megfelelő, hidratációhoz szükséges mennyiséghez, így az egész teljes mértékben környezettudatos is. Nem csoda, hogy ez talán a jövő egyik legizgalmasabb trendje. (imageBROKER/Shutterstock)
Kenyérfa
9/15
A vegánok már egy ideje tudják, mi fán terem a kenyérfa: egy olyan kivételes, a fügével rokon gyümölcsről van szó, amelynek egyúttal fehérje szempontjából is komoly hús utóérzése van. Mivel a hús a jövőben nagyon valószínű, hogy mind drágább és lassan sokaknak megfizethetetlen is lesz, ezért a kenyérfa az első számú jelöltek egyike, amely hosszú távon kiválthatja azt. (Bernd Bieder/imageBROKER/Shutterstock)
Borsótej
10/15
De miért kéne ilyesmi? A tudósok és a környezettudatos étkezés kialakításában érdekelt cégek kétségbeesetten keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel drasztikusan csökkenteni lehetne az emberiség széndioxid-lenyomatát. A borsó jó megoldás lehet, mert többek között képes a nitrogén megkötésére a levegőből, kiváltva ezzel a nitrogén-alapú műtrágyákat, egyúttal jó alapanyaga lehet a növényi alapú tejnek. (Mint Images/Shutterstock)
Zenével méregtelenített ételek
11/15
Az Oxfordi Egyetem egyik kutatása szerint az íz függhet attól, milyen hangok, zene éri a növényeket. Sok javaslat kering a zene alkalmazásáról, például azért, hogy így is eltávolíthassák az egészségtelen összetevőket, részeket – úgy, hogy azt egyébként maga a fogyasztó észrevenné. (Qvc/Shutterstock)
Génmanipulált (GMO) gyümölcsök
12/15
Génmódosításokra elvileg azért lehet szükség, hogy az adott termény, ha lehet, legyen minél ellenállóbb a fertőzésekre, de egyúttal egészséges és tápláló is. Bizonyos esetekben pedig láthatunk példát a GMO-használatra, a sarkköri génmanipulált almát például úgy „tervezték”, hogy kifejezetten ellenálló legyen a horzsolásoknak. (Mito Images/Shutterstock)
Mesterségesen előállított hús
13/15
Húst „gyártani” laboratóriumban, több, mint bizarr, ám az egyre komolyabb kihívások miatt, egyre kevésbé elképzelhetetlen. Az üvegházhatás intenzívebbé válása, a túlhalászat és az állattartás körüli aggályok következtében azonban pár év alatt egyre inkább lehetséges opciónak számít majd. (Jeff Blackler/Shutterstock)
DNS-alapú diéta
14/15
Ahogy egyre olcsóbb, és immár akár otthon is elvégezhető a DNS-vizsgálat, úgy lesz az egyes személyek teljes genetikai kódjainak megfejtése egyre „könnyebb” és persze olcsóbb. Egyúttal mindez segít abban is, hogy megtudjuk, milyen étel hat pozitívan a produktivitásukra, munkakedvünkre, és melyek azok a növényi alapú ételek – amelyeket a genetikai profil tudatában – mindenképpen érdemes elkerülnünk. (Sigrid Gombert/imageBROKER/Shutterstock)
Bónusz: rágható kávé
15/15
A rágható kávépótló egy olyan termék, amely már most is ott van a boltok kínálatában. S noha meglepő lehet a kérdés, de mégis: miért ne hordhatná az ember a mindennapi betevő kávéját a zsebében? (imageBROKER/Shutterstock)
1/15
Legyél hobbiszakács, vagy a Földért aggódó környezettudatos személy, netán mindkettő, a jövő ételei és étkezési szokásai mindenki számára izgalmas témát jelentenek. Tudósok és jövőkutatók már mondják egy ideje, hogy a túlnépesedés és az egyre szűkülő erőforrások miatt nagyon át kell gondolnunk, hogy vajon mit fogunk nap mint nap majd enni. Íme, itt egy lista az olykor meglepő potenciális gyomorba valókból. (Andrey Nekrasov/imageBROKER/Shutterstock)
Rovarok
2/15
A jövő fehérjeforrása? Az ötlet támogatói azzal érvelnek mellette: hogy például egy szöcskefarmhoz sokkal kevesebb vízre és helyre van szükség, mintha csirkét vagy szarvasmarhát tenyésztenénk. Ma egyébként már néhány bolt polcain ott figyelnek az előre csomagolt rovarínyencségek, csak hogy meglegyen a hűha-faktor. Ha pedig nem lenne elég, már rovaralapú energiaszeleteket is piacra dobtak. (imageBROKER/Shutterstock)
Algák
3/15
Míg egyesek olyan gabonákat keresnek, amelyek minimális vízfelhasználással képesek teremni, addig sok cég a tengerben kutat természetes élelmiszerforrásokért. Az egyik legújabb és magas tápértékű trendi dolog az alga lehet. Ugyan néhány étterem, amolyan különlegességként, már évtizedek óta étlapon tartja, ipari méretű felhasználása csak most indul majd be, remek energiaszelet, probiotikus ital-, vagy akár koktél-alapanyag. (Andrey Nekrasov/imageBROKER/Shutterstock)
Hínár / tengeri moszatok
4/15
A hínár, vagy tengeri moszat egy teljesen új irányvonal, ám igen gyorsan terjed, mint minden más, alga-alapú élelmiszer. Sokan a jövő egyik nagy reménységű alap élelmiszerét látják benne a kifejezetten olcsó elállítási költségei és az egészségre gyakorolt elképesztően jó hatásai miatt. Hínár harapnivalókkal egyébként szinte mindenfelé találkozhatunk, a rágcsálnivalóktól a sushi-ig bezárólag. (VOISIN/PHANIE/Shutterstock)
Gombák és vadnövények
5/15
A legkomolyabb potenciális élelmiszer alapanyagok, amelyek óriási hatással lehetnek az ipari méreteket öltő modern mezőgazdaságra is. Főleg, ha minél több olyan, minimális beavatkozással a vadonban, magától fejlődő növényeket találunk, amelyek emberi fogyasztásra is kiválóak lehetnek. (Olivier Digoit/imageBROKER/Shutterstock)
Medúzák
6/15
A jövőkutatók szerint az emelkedő tengerszint miatt is az emberiség egyre több lehetséges élelemforrást az óceánokban keres majd, amelyek egyre inkább meghatározóak lesznek az étrendünkben – mint a hínárok, vagy, történetesen a medúzák! Miért ne? Miközben a túlhalászat miatt aggódunk, a medúzák nagy számban állnak rendelkezésre és sokkal gyorsabban szaporodnak. Szóval, valaki egy jó kis medúza-csipszet? (Seatops/imageBROKER/Shutterstock)
3D nyomtatással készülő ételek
7/15
A 3 dimenziós (3D) nyomtatókkal már simán készíthetünk különféle eszközöket, tárgyakat fémből és műanyagból, de ugyanígy segíthetnek az ételkészítésben is. Chloe Rutzerfeld holland formatervező épp ilyesmivel kísérletezik, a 3D-nyomtatós „főzés” koncepciója egyelőre még nagyon kezdeti stádiumban van. (Natural Machines/Shutterstock)
Ehető vízbuborékok
8/15
Ahelyett, hogy azzal szenvednénk, hogy palackban tároljuk a vizet, az olyan ötletekkel, mint az „ooho-buborék”, sokkal gyorsabban és egyszerűbben hozzáférhetünk a megfelelő, hidratációhoz szükséges mennyiséghez, így az egész teljes mértékben környezettudatos is. Nem csoda, hogy ez talán a jövő egyik legizgalmasabb trendje. (imageBROKER/Shutterstock)
Kenyérfa
9/15
A vegánok már egy ideje tudják, mi fán terem a kenyérfa: egy olyan kivételes, a fügével rokon gyümölcsről van szó, amelynek egyúttal fehérje szempontjából is komoly hús utóérzése van. Mivel a hús a jövőben nagyon valószínű, hogy mind drágább és lassan sokaknak megfizethetetlen is lesz, ezért a kenyérfa az első számú jelöltek egyike, amely hosszú távon kiválthatja azt. (Bernd Bieder/imageBROKER/Shutterstock)
Borsótej
10/15
De miért kéne ilyesmi? A tudósok és a környezettudatos étkezés kialakításában érdekelt cégek kétségbeesetten keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel drasztikusan csökkenteni lehetne az emberiség széndioxid-lenyomatát. A borsó jó megoldás lehet, mert többek között képes a nitrogén megkötésére a levegőből, kiváltva ezzel a nitrogén-alapú műtrágyákat, egyúttal jó alapanyaga lehet a növényi alapú tejnek. (Mint Images/Shutterstock)
Zenével méregtelenített ételek
11/15
Az Oxfordi Egyetem egyik kutatása szerint az íz függhet attól, milyen hangok, zene éri a növényeket. Sok javaslat kering a zene alkalmazásáról, például azért, hogy így is eltávolíthassák az egészségtelen összetevőket, részeket – úgy, hogy azt egyébként maga a fogyasztó észrevenné. (Qvc/Shutterstock)
Génmanipulált (GMO) gyümölcsök
12/15
Génmódosításokra elvileg azért lehet szükség, hogy az adott termény, ha lehet, legyen minél ellenállóbb a fertőzésekre, de egyúttal egészséges és tápláló is. Bizonyos esetekben pedig láthatunk példát a GMO-használatra, a sarkköri génmanipulált almát például úgy „tervezték”, hogy kifejezetten ellenálló legyen a horzsolásoknak. (Mito Images/Shutterstock)
Mesterségesen előállított hús
13/15
Húst „gyártani” laboratóriumban, több, mint bizarr, ám az egyre komolyabb kihívások miatt, egyre kevésbé elképzelhetetlen. Az üvegházhatás intenzívebbé válása, a túlhalászat és az állattartás körüli aggályok következtében azonban pár év alatt egyre inkább lehetséges opciónak számít majd. (Jeff Blackler/Shutterstock)
DNS-alapú diéta
14/15
Ahogy egyre olcsóbb, és immár akár otthon is elvégezhető a DNS-vizsgálat, úgy lesz az egyes személyek teljes genetikai kódjainak megfejtése egyre „könnyebb” és persze olcsóbb. Egyúttal mindez segít abban is, hogy megtudjuk, milyen étel hat pozitívan a produktivitásukra, munkakedvünkre, és melyek azok a növényi alapú ételek – amelyeket a genetikai profil tudatában – mindenképpen érdemes elkerülnünk. (Sigrid Gombert/imageBROKER/Shutterstock)
Bónusz: rágható kávé
15/15
A rágható kávépótló egy olyan termék, amely már most is ott van a boltok kínálatában. S noha meglepő lehet a kérdés, de mégis: miért ne hordhatná az ember a mindennapi betevő kávéját a zsebében? (imageBROKER/Shutterstock)