Legendás cukrászdák Magyarországon
1/11
Ha nézed az Ide süss!-t hétköznap esténként 20:00-kor a VIASAT3-on, biztos ismerős az érzés, amikor még másnap is egy csodás édességről ábrándozol. Ha úgy érzed, nem bírod ki sütemény nélkül, de sütni nincs lehetőséged, mutatunk 10 olyan legendás cukrászdát Magyarországon, amit mindenképp érdemes meglátogatnod. (Shutterstock)
A Hauer cukrászda – Budapest, 1899
2/11
A Hauer cukrászdának kalandos sorsa volt, a 19. század végén nyitotta meg és 1899-től működött Hauer Cukrászda néven. A második világháború után az államosításkor ez a cukrászda sem kerülhette el a sorsát. Erkel Cukrászda néven működött tovább, sajnos nem ugyanazon a színvonalon. 1991 óta üresen állt, míg 2017 nyarán ismét meg nem nyitotta kapuit! (Hauer)
Gerbeaud – Budapest, 1870
3/11
A legendás Gerbeaud története Kugler Henrik cukrásszal kezdődött, aki szalonját először a József nádor téren nyitotta meg. 1870-ben költöztek a mostani helyre. Sütemények itt kerületek először papírtálcára, hogy a vendégek haza tudják vinni őket. A 160 éves Gerbeaud Kávéház nemzetközi hírnévnek örvend. (Gerbaud)
Auguszt Cukrászda – Budapest, 1870
4/11
Auguszt Elek 1870-ben nyitotta meg első cukrászdáját, így családja aktívan képviseli a magyar cukrászművészetet már majdnem 150 éve. Az államosítás után a budai Fény utcában nyílt meg újra híres üzletük 1957-ben, ahol a dinasztia negyedik generációját képviselő Auguszt József cukrászmester folytatta az Auguszt hagyományokat, mostanra Budapesten már a Belvárosban és az Auguszt Pavilonban is betérhetünk hozzájuk. (Auguszt)
Százéves Cukrászda – Gyula, 1840
5/11
A gyulai legendás cukrászda lassan kétszáz éves, 1840-ben alapította Salis András cukrászmester. A hely az ezredforduló után is úgy üzemel, hogy tiszteletben tartják a múltját. A cukrászdában kaphatók a Kézműves Cukrászat által előállított minőségi sütemények és főzött fagylaltok, illetve kézműves bonbonok és csokoládék. (Százéves)
A Bergmann Cukrászda – Győr, 1939
6/11
A Bergmann cukrászdát 1939 tavaszán Bergmann Imre cukrászmester alapította Győrben, családi összefogással. A háború, s az azt követő rossz gazdasági körülmények, az 1949-es államosítás nem kerülték el, az üzlethelyiséget, a teljes berendezést és a munkaeszközöket be kellett szolgáltatnia. 1997-ben Győr belvárosában, az Esterházy-palotában Király u. 17. szám alatt nyitották meg újra elegáns üzletüket. (Bergmann)
Daubner – Budapest, 1901
7/11
A Daubner eredetileg nem budai cukrászda volt, elődjét Daubner Béla 1901-ben nyitotta meg Orosházán. Az üzletet államosították, amivel le is zárult a Daubner-cég történetének első fejezete. A család az ötvenes évek végén költözött a fővárosba. A Szépvölgyi út népszerű cukrászdáját ma a harmadik generáció vezeti. (Shutterstock)
Ruszwurm – Budapest, 1827
8/11
Az ország egyik legrégebbi cukrászdája a Budavárban helyezkedik el, és még a bútorai is műemlékként vannak számon tartva. Az alapítói között volt a Linzer sütemény megálmodója is, amit természetesen megkóstolhatunk a cukrászdában. A budai várban, a Szentháromság utca 7. számú házban máig megszakítás nélkül működik ez a nem annyira fényűző, mint inkább családias hangulatú, patinás cukrászda. (Ruszwurm)
Szamos – Budapest, 1935
9/11
Az 1930-as évek elején Szamos Mátyás egy híres dán cukrászmestertől leste el a kiváló minőségű marcipán készítésének fortélyait. A titkok és a receptek, amellyel Szamos Mátyás megalkotta kreációit, generációról generációra száll a családban. Mára a Szamos Magyarország egyik legismertebb családi vállalkozása lett, több cukrászdával és kávézóval, és termékeinek kiváló minősége méltán híres messze az országhatárokon túl is. (Shutterstock)
Lefi Cukrászda – Budapest, 1933
10/11
Sok kőbányainak lehet ismerős a Lefkovics cukrászda, az Állomás utca 16 alatt. Több generáció nőtt fel Lefi bácsi citromfagyiján. 1934-ben nyílt meg először a Román utcában egy kis cukorkaüzletként családi segítséggel. Hamarosan elkezdtek fagylaltot árulni. Lefi bácsi nem sokkal ez után megszüntette a cukorkarészt és nyitott egy kis cukrászdát. 1948-ban államosították az eszpresszót. Önálló üzletet csak hosszú évek után tudott nyitni, a vasúti híd alatt egy kis helységben. (Shutterstock)
Virág cukrászda – Szeged, 1873
11/11
A Virág cukrászdának otthont adó Új Zsótér-ház 1873-ban épült. 1874 nyarán itt már cukrászda nyílt. Az épület szimbolikus jelentőségű a helyiek számára, hiszen 1879-ben a nagy árvíz után Tisza Lajos innen irányította az újjáépítést. Különlegessé teszi az intézményt, hogy a Klauzál tér szemközti oldalán helyezkedik el a Nagy Virág cukrászdához tartozó Kis Virág. Míg előbbi kényelmes időtöltést kínál, addig utóbbi inkább a gyors kiszolgálásra helyezi a hangsúlyt. (Shutterstock)
1/11
Ha nézed az Ide süss!-t hétköznap esténként 20:00-kor a VIASAT3-on, biztos ismerős az érzés, amikor még másnap is egy csodás édességről ábrándozol. Ha úgy érzed, nem bírod ki sütemény nélkül, de sütni nincs lehetőséged, mutatunk 10 olyan legendás cukrászdát Magyarországon, amit mindenképp érdemes meglátogatnod. (Shutterstock)
A Hauer cukrászda – Budapest, 1899
2/11
A Hauer cukrászdának kalandos sorsa volt, a 19. század végén nyitotta meg és 1899-től működött Hauer Cukrászda néven. A második világháború után az államosításkor ez a cukrászda sem kerülhette el a sorsát. Erkel Cukrászda néven működött tovább, sajnos nem ugyanazon a színvonalon. 1991 óta üresen állt, míg 2017 nyarán ismét meg nem nyitotta kapuit! (Hauer)
Gerbeaud – Budapest, 1870
3/11
A legendás Gerbeaud története Kugler Henrik cukrásszal kezdődött, aki szalonját először a József nádor téren nyitotta meg. 1870-ben költöztek a mostani helyre. Sütemények itt kerületek először papírtálcára, hogy a vendégek haza tudják vinni őket. A 160 éves Gerbeaud Kávéház nemzetközi hírnévnek örvend. (Gerbaud)
Auguszt Cukrászda – Budapest, 1870
4/11
Auguszt Elek 1870-ben nyitotta meg első cukrászdáját, így családja aktívan képviseli a magyar cukrászművészetet már majdnem 150 éve. Az államosítás után a budai Fény utcában nyílt meg újra híres üzletük 1957-ben, ahol a dinasztia negyedik generációját képviselő Auguszt József cukrászmester folytatta az Auguszt hagyományokat, mostanra Budapesten már a Belvárosban és az Auguszt Pavilonban is betérhetünk hozzájuk. (Auguszt)
Százéves Cukrászda – Gyula, 1840
5/11
A gyulai legendás cukrászda lassan kétszáz éves, 1840-ben alapította Salis András cukrászmester. A hely az ezredforduló után is úgy üzemel, hogy tiszteletben tartják a múltját. A cukrászdában kaphatók a Kézműves Cukrászat által előállított minőségi sütemények és főzött fagylaltok, illetve kézműves bonbonok és csokoládék. (Százéves)
A Bergmann Cukrászda – Győr, 1939
6/11
A Bergmann cukrászdát 1939 tavaszán Bergmann Imre cukrászmester alapította Győrben, családi összefogással. A háború, s az azt követő rossz gazdasági körülmények, az 1949-es államosítás nem kerülték el, az üzlethelyiséget, a teljes berendezést és a munkaeszközöket be kellett szolgáltatnia. 1997-ben Győr belvárosában, az Esterházy-palotában Király u. 17. szám alatt nyitották meg újra elegáns üzletüket. (Bergmann)
Daubner – Budapest, 1901
7/11
A Daubner eredetileg nem budai cukrászda volt, elődjét Daubner Béla 1901-ben nyitotta meg Orosházán. Az üzletet államosították, amivel le is zárult a Daubner-cég történetének első fejezete. A család az ötvenes évek végén költözött a fővárosba. A Szépvölgyi út népszerű cukrászdáját ma a harmadik generáció vezeti. (Shutterstock)
Ruszwurm – Budapest, 1827
8/11
Az ország egyik legrégebbi cukrászdája a Budavárban helyezkedik el, és még a bútorai is műemlékként vannak számon tartva. Az alapítói között volt a Linzer sütemény megálmodója is, amit természetesen megkóstolhatunk a cukrászdában. A budai várban, a Szentháromság utca 7. számú házban máig megszakítás nélkül működik ez a nem annyira fényűző, mint inkább családias hangulatú, patinás cukrászda. (Ruszwurm)
Szamos – Budapest, 1935
9/11
Az 1930-as évek elején Szamos Mátyás egy híres dán cukrászmestertől leste el a kiváló minőségű marcipán készítésének fortélyait. A titkok és a receptek, amellyel Szamos Mátyás megalkotta kreációit, generációról generációra száll a családban. Mára a Szamos Magyarország egyik legismertebb családi vállalkozása lett, több cukrászdával és kávézóval, és termékeinek kiváló minősége méltán híres messze az országhatárokon túl is. (Shutterstock)
Lefi Cukrászda – Budapest, 1933
10/11
Sok kőbányainak lehet ismerős a Lefkovics cukrászda, az Állomás utca 16 alatt. Több generáció nőtt fel Lefi bácsi citromfagyiján. 1934-ben nyílt meg először a Román utcában egy kis cukorkaüzletként családi segítséggel. Hamarosan elkezdtek fagylaltot árulni. Lefi bácsi nem sokkal ez után megszüntette a cukorkarészt és nyitott egy kis cukrászdát. 1948-ban államosították az eszpresszót. Önálló üzletet csak hosszú évek után tudott nyitni, a vasúti híd alatt egy kis helységben. (Shutterstock)
Virág cukrászda – Szeged, 1873
11/11
A Virág cukrászdának otthont adó Új Zsótér-ház 1873-ban épült. 1874 nyarán itt már cukrászda nyílt. Az épület szimbolikus jelentőségű a helyiek számára, hiszen 1879-ben a nagy árvíz után Tisza Lajos innen irányította az újjáépítést. Különlegessé teszi az intézményt, hogy a Klauzál tér szemközti oldalán helyezkedik el a Nagy Virág cukrászdához tartozó Kis Virág. Míg előbbi kényelmes időtöltést kínál, addig utóbbi inkább a gyors kiszolgálásra helyezi a hangsúlyt. (Shutterstock)