Ezeket az állatokat is megesszük!?
1/16
Az emberek világszerte elképesztően sok mindent képesek megenni. Míg van, ami egyeseknek kulináris élvezet, addig az mások szemében erkölcstelen és visszataszító is lehet. Ha kíváncsi vagy, milyen furcsa állatokat képes elpusztítani étel gyanánt az ember, nos, akkor ezt az összeállítást nem szabad kihagynod. Ahogy az Ízig-vérig epizódjait hétfő esténként 21:00-kor a VIASAT3-on sem! (Julian Simmonds/Creativ Studio Heinemann/imageBROKER/Roberto Machado Noa/Shutterstock)
Hachinoko / méhlárva
2/16
Ha szereti a mézet, akkor a japán méh lárváit is biztosan imádni fogja. Szezonálisan készítik, az más kérdés, hogy az ember miként birkózik meg és tudja magát túltenni a kitinpáncél elropogtatásán vagy épp a nyálkás belsőségeken. (Chris Martin Bahr/Shutterstock)
Tarantula pók
3/16
A vörös khmerek kambodzsai rémuralma idején (1975-1979), a kegyetlen ínség és élelemhiány alatt egy jól kiszárított tarantula aranyat ért. Ma inkább amolyan gasztronómiai attrakciónak számít, mint egy különlegesség a csirke és a tőkehal ízvilága között. Ha jól belegondolunk, egy kígyónak tuti fejedelmi vacsora. (Fabio Pupin/FLPA/imageBROKER/Shutterstock)
Fugu
4/16
A világ egyik legperverzebb étke a fugu, azaz a japán gömbhal, amelyben egy csöppnyi halálos méreg is lappang. Megfelelően elkészítve elég biztonságos, édeskés halízű, de ezt fogyasztva az íz másodlagos, inkább a kacérkodás a halállal az, ami izgalomba hozza a fogyasztókat. (Sinopix/Shutterstock)
Kutya
5/16
Nagyjából mindenki elszörnyed, ha arra gondol, hogy vannak emberek, akik tényleg képesek megenni egy kutyát. Pedig nem is kevesen vannak így, a négylábúak ugyanis nagy kedvencnek számítanak Ázsiában, különösen annak délkeleti részén. (Sinopix/Shutterstock)
Patkány
6/16
Néhány országban patkányt elsősorban ínséges időkben fogyasztottak, akkor, amikor már szinte semmi sem maradt ahhoz, hogy csillapítsák az éhségüket – ahogy ma például Észak-Koreából hallani ilyen esetekről. A rágcsálófogyasztás így szinte egyidős az emberiséggel, az ókori rómaiak például előszeretettel ettek pelét, aminek fogyasztása a kifinomultság szinonímájának számított. (Chameleons Eye/Shutterstock)
Hangyák
7/16
Néhány országban a hangyát rágcsálnivalóként tálalják és eszik, míg máshol, ahol méretesre nőnek, ott olajon vagy tepsiben sütik meg őket, hogy aztán elropogtathassák a végeredményt. (Julian Simmonds/Shutterstock)
Selyemhernyó
8/16
Az egyik legnépszerűbb koreai étel egyik hozzávalója, de a hernyót tésztához, panírozva és természetesen olajban kisütve is eszik (imageBROKER/Shutterstock)
Gorilla
9/16
Noha a gorilla még mindig veszélyeztetett faj, azokban az afrikai országokban, ahol csemegeként fogyasztják, nem igen érdekli az ínyenceket mindez. Egyébként gorillát és csimpánzt enni régi tradíció a fekete kontinensen, amit egyes helyeken sajnos, a mai nap folytatnak. (Slavek Ruta/Shutterstock)
Ló
10/16
Többen most biztos meglepődnek, hogy a lóevés sok nyugati országban kifejezetten népszerű mind a mai napig. Franciaországban például külön hentesek szakosodtak arra, hogy kizárólag lóhúst áruljanak. (Paul Cooper/Shutterstock)
Teknős
11/16
Teknőst enni kifejezett prémium ínyencség volt a XIX. század második felében, az angol Viktoriánus időszakban, ám az állomány drasztikus csökkenésével és a környezetvédők egyre komolyabb fellépésének következtében lassan a világ minden pontján védelmet kaptak, így a fogyasztás egyre masszívabban csökkent. Ázsia egyes részein a tiltások ellenére továbbra is halásszák és eszik őket. A populáció gyarapodása szintén nincs jó hatással a fogyasztásukra. (Sinopix/Shutterstock)
Darázs
12/16
Egy újabb gasztro innováció Japánból: a darazsakat konkrétan levadásszák az erdők mélyén, hogy aztán megfőzzék őket vízben, kiszárítsák, majd chips helyett ezt tálalják ropogtatni valóként – nem mellesleg magas fehérjetartalma miatt élettani hatása biztos jobb lehet a pálmaolajjal bevont szénhidrátbombáknál. (Andre Skonieczny / imageBROKER/Shutterstock)
Tücskök és szöcskék
13/16
Sokak szerint a rovarok mindenhogy finom éteknek számítanak, készítsék őket bárhogy. Ezek az ázsiai tücskök és szöcskék szezonális ételnek számítanak, cukorral és szójaszósszal főzik őket, majd ínyencfalatként egy tál rizshez adják. (Josef Beck/imageBROKER/Shutterstock)
Elefánt
14/16
Az elefántok legveszélyeztetettebbjét, afrikai erdei elefántot nem csak az agyara miatt, az értékes elefántcsont, hanem a húsa miatt is vadásszák illegálisan. Egy állat akár 450 kilogramm színtiszta húshoz juttathatja leterítőjét, ami kisebb vagyon annak, aki azt eladja. Az, hogy a húsának fogyasztása is ilyen népszerűségnek örvend, borzasztó nehézzé teszi a faj védelmét. (Mint Images/Shutterstock)
Tengerimalac
15/16
A dél-amerikai Andok vidékén a tengerimalac olyan, mint nálunk a nyúl, már csak azért is, mert az íze állítólag pont olyan, mint a tapsifüleseké. (Sinopx/Shutterstock)
Iguana
16/16
Nagyjából csak ott eszik, ahol maga a faj őshonos, elsősorban Közép-Amerikában bukkanhat fel az asztal közepén. (Michael Dietrich/imageBROKER/Shutterstock)
1/16
Az emberek világszerte elképesztően sok mindent képesek megenni. Míg van, ami egyeseknek kulináris élvezet, addig az mások szemében erkölcstelen és visszataszító is lehet. Ha kíváncsi vagy, milyen furcsa állatokat képes elpusztítani étel gyanánt az ember, nos, akkor ezt az összeállítást nem szabad kihagynod. Ahogy az Ízig-vérig epizódjait hétfő esténként 21:00-kor a VIASAT3-on sem! (Julian Simmonds/Creativ Studio Heinemann/imageBROKER/Roberto Machado Noa/Shutterstock)
Hachinoko / méhlárva
2/16
Ha szereti a mézet, akkor a japán méh lárváit is biztosan imádni fogja. Szezonálisan készítik, az más kérdés, hogy az ember miként birkózik meg és tudja magát túltenni a kitinpáncél elropogtatásán vagy épp a nyálkás belsőségeken. (Chris Martin Bahr/Shutterstock)
Tarantula pók
3/16
A vörös khmerek kambodzsai rémuralma idején (1975-1979), a kegyetlen ínség és élelemhiány alatt egy jól kiszárított tarantula aranyat ért. Ma inkább amolyan gasztronómiai attrakciónak számít, mint egy különlegesség a csirke és a tőkehal ízvilága között. Ha jól belegondolunk, egy kígyónak tuti fejedelmi vacsora. (Fabio Pupin/FLPA/imageBROKER/Shutterstock)
Fugu
4/16
A világ egyik legperverzebb étke a fugu, azaz a japán gömbhal, amelyben egy csöppnyi halálos méreg is lappang. Megfelelően elkészítve elég biztonságos, édeskés halízű, de ezt fogyasztva az íz másodlagos, inkább a kacérkodás a halállal az, ami izgalomba hozza a fogyasztókat. (Sinopix/Shutterstock)
Kutya
5/16
Nagyjából mindenki elszörnyed, ha arra gondol, hogy vannak emberek, akik tényleg képesek megenni egy kutyát. Pedig nem is kevesen vannak így, a négylábúak ugyanis nagy kedvencnek számítanak Ázsiában, különösen annak délkeleti részén. (Sinopix/Shutterstock)
Patkány
6/16
Néhány országban patkányt elsősorban ínséges időkben fogyasztottak, akkor, amikor már szinte semmi sem maradt ahhoz, hogy csillapítsák az éhségüket – ahogy ma például Észak-Koreából hallani ilyen esetekről. A rágcsálófogyasztás így szinte egyidős az emberiséggel, az ókori rómaiak például előszeretettel ettek pelét, aminek fogyasztása a kifinomultság szinonímájának számított. (Chameleons Eye/Shutterstock)
Hangyák
7/16
Néhány országban a hangyát rágcsálnivalóként tálalják és eszik, míg máshol, ahol méretesre nőnek, ott olajon vagy tepsiben sütik meg őket, hogy aztán elropogtathassák a végeredményt. (Julian Simmonds/Shutterstock)
Selyemhernyó
8/16
Az egyik legnépszerűbb koreai étel egyik hozzávalója, de a hernyót tésztához, panírozva és természetesen olajban kisütve is eszik (imageBROKER/Shutterstock)
Gorilla
9/16
Noha a gorilla még mindig veszélyeztetett faj, azokban az afrikai országokban, ahol csemegeként fogyasztják, nem igen érdekli az ínyenceket mindez. Egyébként gorillát és csimpánzt enni régi tradíció a fekete kontinensen, amit egyes helyeken sajnos, a mai nap folytatnak. (Slavek Ruta/Shutterstock)
Ló
10/16
Többen most biztos meglepődnek, hogy a lóevés sok nyugati országban kifejezetten népszerű mind a mai napig. Franciaországban például külön hentesek szakosodtak arra, hogy kizárólag lóhúst áruljanak. (Paul Cooper/Shutterstock)
Teknős
11/16
Teknőst enni kifejezett prémium ínyencség volt a XIX. század második felében, az angol Viktoriánus időszakban, ám az állomány drasztikus csökkenésével és a környezetvédők egyre komolyabb fellépésének következtében lassan a világ minden pontján védelmet kaptak, így a fogyasztás egyre masszívabban csökkent. Ázsia egyes részein a tiltások ellenére továbbra is halásszák és eszik őket. A populáció gyarapodása szintén nincs jó hatással a fogyasztásukra. (Sinopix/Shutterstock)
Darázs
12/16
Egy újabb gasztro innováció Japánból: a darazsakat konkrétan levadásszák az erdők mélyén, hogy aztán megfőzzék őket vízben, kiszárítsák, majd chips helyett ezt tálalják ropogtatni valóként – nem mellesleg magas fehérjetartalma miatt élettani hatása biztos jobb lehet a pálmaolajjal bevont szénhidrátbombáknál. (Andre Skonieczny / imageBROKER/Shutterstock)
Tücskök és szöcskék
13/16
Sokak szerint a rovarok mindenhogy finom éteknek számítanak, készítsék őket bárhogy. Ezek az ázsiai tücskök és szöcskék szezonális ételnek számítanak, cukorral és szójaszósszal főzik őket, majd ínyencfalatként egy tál rizshez adják. (Josef Beck/imageBROKER/Shutterstock)
Elefánt
14/16
Az elefántok legveszélyeztetettebbjét, afrikai erdei elefántot nem csak az agyara miatt, az értékes elefántcsont, hanem a húsa miatt is vadásszák illegálisan. Egy állat akár 450 kilogramm színtiszta húshoz juttathatja leterítőjét, ami kisebb vagyon annak, aki azt eladja. Az, hogy a húsának fogyasztása is ilyen népszerűségnek örvend, borzasztó nehézzé teszi a faj védelmét. (Mint Images/Shutterstock)
Tengerimalac
15/16
A dél-amerikai Andok vidékén a tengerimalac olyan, mint nálunk a nyúl, már csak azért is, mert az íze állítólag pont olyan, mint a tapsifüleseké. (Sinopx/Shutterstock)
Iguana
16/16
Nagyjából csak ott eszik, ahol maga a faj őshonos, elsősorban Közép-Amerikában bukkanhat fel az asztal közepén. (Michael Dietrich/imageBROKER/Shutterstock)