3+1 tipp a tökéletes fánkhoz Anitától, az Ide Süss! verseny győztesétől

primary_image6

Nem kevés hiedelem és história kering a Magyarországon is közkedvelt szalagos fánk eredetéről. A bécsiek úgy vélik, hogy a fánk Cecilia Krapfen-től származik, aki idegességében egyes források szerint férjéhez, mások szerint egy vásárlóhoz akarta vágni az éppen készülő kenyértésztát, amely utat tévesztett, s a forró zsiradékban landolt. A francia szóbeszéd szerint a beignets nevű francia süteményt Marie Antoinette királyné ismerte meg egy farsangi álarcosbálról megszökve az egyik utcai mézeskalácsmestertől, majd a királyi cukrásszal finomítatta a receptúrát és így vált a lakomák és a nép kedvencévé a sütemény.

Magyarországon a fánk a 19. században terjedt el, és a legtöbb helyen farsangkor kerül az asztalra, de a hétvégi családi ebédeknél is óriási sikert arathat, hiszen kevés olyan emberrel találkozni, aki nem szereti a szalagos fánkot. Ennek ellenére sokan ódzkodnak tőle, hogy megsüssék, mert azt gondolják, hogy sok buktató van benne: nem kel meg a tészta rendesen, letapad sütés közben, vagy ha a tészta még sikerül is, a szalagtól ijednek meg.

A tökéletes fánk készítésében segítségünkre lehet egy jó főzőlap, hiszen ahhoz, hogy szépen megbarnuljon, de ne maradjon nyers a közepe, fokozottan figyelni kell a megfelelő hőfokra. A fánksütéshez a Candy ajánlása a hagyományos gáz főzőlap, amelyen gyorsan szabályozhatjuk a gázrózsák hőmérsékletét, így nem kell attól félnünk, hogy odakap a fánk külseje.

Ha szeretsz kísérletezni az ízekkel, kipróbálhatod a gyümölcsös, túrós, sütőben sült, kelesztés nélküli fánkot is, de ha a hagyományos szalagos fánk mellett döntesz, garantáltan elvarázsolhatod vele az egész családot. Főleg, hogyha követed Anita, az Ide süss! 5. évad nyertesének tanácsait, amivel Anita a nap legjobbja címet is megszerezte a versenyben:

 

1.     Ügyelj a tésztára

A fánk tészta egy nagyon érzékeny kelt tészta, amire nagyon kell vigyázni, hogy meg ne fázzon. Fontos hogy jól ki kell dagasztani, egész hólyagosnak kell lennie. A fánk tészta a többi kelt tésztához képest sokkal lágyabb, törékenyebb.

2.     Csak óvatosan a cukorral

Anita tapasztalatai szerint nem szabad sok cukrot tenni a fánk tésztájába, mert elnehezíti a tésztát.

3.     Figyelj a sütési hőmérsékletre!

A sütést kezdd mindig egy próbasütéssel, közepes lángon, hiszen jól át kell sülnie a tésztának.

+1 tipp a fánk megtöltéséhez

A fánk töltelékének és díszítésének csak a képzelet szab határokat! Egy tipp a töltéshez egy a gyógyszertárban megvehető legnagyobb fecskendő, ami segít nekünk, hogy a fánk belsejében mindenhova eljuttassuk a tölteléket!

Jó sütést kívánunk! Smile

candy-01

Ez is tetszeni fog