A házi pizza titka, az Ide süss! 4. évad nyertesének tanácsaival

Candy pizza

A pizza eredete még máig nem tisztázott, több ország neve is felmerül, mikor az első pizzáról beszélünk. A leghíresebb "alap" pizzát 1889-ben alkotta meg a nápolyi Raffaele Esposito, Margherita királynő tiszteletére. A feltétek paradicsom, mozzarella, és bazsalikom voltak, nem véletlenül, hiszen ezek az olasz zászló színeit szimbolizálták. A 19. század vége felé az olasz emigránsok elvitték a pizzát Amerikába, ahol aztán 1905-ben megnyílt az első pizzéria, és elindult az amerikai pizza fejlődése, párhuzamosan az olasszal együtt.

Ma már számtalan változatban készülnek pizzák, lehet vékony vagy vastag a tészta, édes vagy sós és szinte nincs olyan alapanyag, amit ne használtak volna már feltétként. Egyes külföldi éttermekben megtalálható az alligátorhúsos, füstölt rénszarvasos vagy éppen békacombos pizza, de ezt a különös listát bármeddig lehetne még folytatni. Érdemes szót ejteni a világ legdrágább pizzájáról is, amit az Oscar-díjátadóra készítettek. Feltétként luxuspezsgőben érlelt kaviárt, skót füstölt lazacot, konyakban érlelt homárt és némi 24 karátos aranyforgácsot használtak.

Cikkünkkel azoknak szeretnénk segíteni, akik még csak most kezdenének bele a házi pizza sütésébe. Aki figyelemmel követi az Ide süss! adásait, már számtalan fortélyt elleshetett a versenyzőktől. László, az Ide süss! 4. évadának győztese olyan pizzát készített, amiről még Szabadfi Szabolcs (Szabi, a pék) is elismerően nyilatkozott. Megkérdeztük, mi a jó pizza titka?

„A jó pizzát jó alapanyagokból tudjuk elkészíteni. Ha tehetjük, használjunk kovászt, mert attól nagyon finom, jó állagú, roppanós szélű tésztát kapunk. A pizzát mindig kézzel nyújtsuk úgy, hogy a szélén egy kis perem maradjon. A feltétet mindig friss alapanyagokból és friss zöldfűszerekkel készítjük el. A tészta szélét mindig hagyjuk üresen. Lehetőleg palán süssük, mert az nagyon hamar át tud melegedni. A pizza sütés lényege ugyanis az, hogy nagyon magas hőfokon aránylag rövid ideig süssük. Tehát a sütőnket felfűtjük 240 - 250 fokra és 10-12 percig sütjük.”

A Candy is felismerte, hogy egyre többen vágnak bele az otthoni pizzasütésbe, így a legtöbb sütőben már megtalálható a pizzasütés funkció, amivel a legjobb eredményt érhetjük el. Ezzel a sütési móddal a sütőben keringetett forró levegő révén tökéletesen átsült, ropogós szélű pizzát kapunk. Az olasz márka sütőivel nagyon rövid idő alatt elérhető a kívánt hőmérséklet, ugyanis ezek a sütők mindösszesen 8 perc alatt elérik a 200 °C-ot.

Ne féljünk belevágni az otthoni pizzasütésbe, egy kis gyakorlással hamar elérhetjük a kívánt eredményt és onnantól már csak a fantáziánk szabhat határt a különböző ízvilágú pizzáknak… :)

candy-01

Ez is tetszeni fog